Business Internaţional

Cum a reuşit Polonia să aibă creştere economică în 2009: a ştiut să folosească fondurile europene

Cum a reuşit Polonia să aibă creştere economică în 2009: a ştiut să folosească fondurile europene
01.08.2010, 13:03 52

Economia Poloniei nu ar fi dus-o atât de bine în 2009 dacă nuexistau fonduri europene care să o ajute, arată două studii citatede Warsaw Business Journal.

Conform simulărilor celor două studii - unul pregătit deInstitutul pentru Cercetări Structurale (IBS) şi unul realizat de oechipă internaţională de cecrcetători angajată de Comisia Europeană- PIB-ul ar fi fost cu 50% mai mic, în cazul în care nu ar fi fostfolosite la maxim fondurile europene.

Astfel, dacă anul trecut PIB-ul Poloniei a crescut cu 1,8%,studiul IBS arată că această creştere s-ar fi situat la 1,2%, întimp ce studiul CE indică o creştere de 0,8% în lipsa utilizăriifondurilor europene.

Conform cele două studii, fondurile europene vor participa cu0,7-0,9 puncte procentuale la PIB-ul Poloniei în 2011 şi cu 0,9puncte procentuale la cel din 2012.

Reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, care se află la Bucureştipentru o nouă rundă de discuţii cu autorităţile române, a declaratluni că este îngrijorat în legătură cu incapacitatea României de aatrage fondurile alocate de UE, în prezent gradul de absorbţie aacestora ridicandu-se la aproximativ 10%.
"Suntem foarte îngrijoraţi de absorbţia fondurilor europene. Vremsă depunem tot efortul pentru a îmbunătăţi atragerea acestorfinanţări. Vom lucra împreună cu Guvernul pentru găsirea unorstrategii de îmbunătăţire a absorbţiei. Principala provocare esteca banii să fie folosiţi înainte ca ei să dispară, înainte săînceteze să mai fie disponibili", spunea oficialul FMI.

România are la dispoziţie până în 2013 fonduri europenestructurale şi pentru agricultură în valoare de 20 mld. euro, dincare în buzunarele beneficiarilor au intrat aproape 2 mld.euro.

Banii de la UE au început să intre într-un ritm mai accelerat înbuzunarele firmelor şi autorităţilor locale începând de anultrecut, în condiţiile în care în primii ani de la aderare agenţiilede management, care gestionează atragerea de fonduri europene, aufost autorizate de Comisia Europeană, s-au întocmit ghidurile şi aufost lansate primele apeluri de proiecte.
Cu toate că încă din 2008 beneficiarii au putut depune proiecte,principala problemă a apărut în evaluarea dosarelor care a duratpână la un an de zile pentru anumite proiecte, întârziere care afost pusă pe seama lipsei de personal din cadrul autorităţilor caregestionează banii de la UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO