Business Internaţional

Cum a reuşit un pantof să agraveze disputa asupra bugetului Italiei dintre Bruxelles şi guvernul de la Roma

Pierre Moscovici, comisarul european pentru probleme economice şi financiare,

Pierre Moscovici, comisarul european pentru probleme economice şi financiare,

Autor: Alex Ciutacu

04.11.2018, 14:21 1300

Disputa dintre coaliţia de guvernare de la Roma şi Comisia Europeană din Bruxelles, asupra bugetului de cheltuieli propus de guvernul italian, s-a înrăutăţit săptămâna aceasta, când un pantof a devenit parte din drama care înconjoară relaţiile deteriorate dintre cele două părţi, potrivit CNBC.

Comisia Europeană, braţul executiv al Uniunii Europene care verifică şi aprobă bugetele ţărilor membre, a respins proiectul de buget pentru 2019 al Italiei – aşa cum se aşteptau toţi analiştii, încât structura europeană le-a cerut italienilor să gândească un plan prin care să îşi reducă deficitul bugetar.

Acum Italia are trei săptămâni la dispoziţie pentru a veni în faţa Comisiei cu un nou plan. Aşa cum era de aşteptat, răspunsul Bruxellesului nu a fost bine primit de guvernul populist din Italia.

Miercuri, viceprim-ministrul Matteo Salvini a susţinut că Italia nu îşi va schimba bugetul de expansiune, care ia în calcul un deficit bugetar de 2,4% pentru 2019 (faţă de o ţintă stabilită anterior la 0,8%), declarând pentru un radio italian că „italienii vin primii...Italia nu vrea să mai sevească reguli prosteşti”, a declarat şeful partidului Liga.

Unul dintre membri partidului Liga a mers mai departe, iar după ce Comisia a prezentat decizia cu privire la bugetul Italiei, Angelo Ciocca, membru al partidului şi membru al Parlamentului European, a protestat în faţa deciziei.

Săptămâna aceasta, în faţa presei, aşezându-se lângă Pierre Moscovici, comisarul european pentru probleme economice şi financiare, Ciocca şi-a scos un pantof şi l-a aşezat peste documentele care rezumau decizia Comisiei Europene.

Acesta a publicat cu mândire pe contul său de Twitter o filmare cu momentul în care a protestat în faţa deciziei. Ciocca a menţionat că pantoful era „made in Italy”, pentru a sublinia ideea din spatele reacţiei.

„În Strasbourg, am călcat (cu un produs Made in Italy!!!) pe muntele de minciuni pe care #Moscovici le-a scris împotriva ţării noastre!!! Italia merită respect iar aceşti #euroimbecili trebuie să înţeleagă, nu vrem să ne mai coborâm capetele. Am făcut bine???”, scrie Ciocca pe contul său de Twitter.

Relaţiile deja deteriorate dintre Roma şi Bruxelles au mai primit o lovitură după actul de sfidare a lui Ciocca. Oficialul UE Moscovici a anunţat că nu este impresionat, iar mai târziu acesta a scris pe contul său de Twitter că „episodul” cu pantoful a fost „grotesc” şi „o violenţă simbolică”. Acesta a mai adăugat că un astfel de comportament încurajează la acte triviale ce pot duce la fascism.

„Episodul cu pantoful <<Made in Italy>> este grotesc. La început am zâmbit pentru că a fost ridicol, apoi am înţeles că este un simbol al violenţei, apoi într-o zi ne trezim cu fascismul. Să stăm vigilenţi! Democraţia este o comoară fragilă”, transmite Moscovici pe Twitter.

Guvernul anterior al Italiei a promis că va păstra deficitul bugetar la 0,8%, însă noua coaliţie de guvernare, formată din două partide eurosceptice, Liga şi Mişcarea Celor 5 Stele, au anunţat în schimb că ţintesc un deficit bugetar de 2,4% pentru 2019.

Este pentru prima dată când Comisia Europeană respinge un buget.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO