Business Internaţional

Cum a zguduit un broker preţul petrolului din cauza unei beţii

Cum a zguduit un broker preţul petrolului din cauza unei beţii
01.07.2010, 00:00 107

Steve Perkins, trader pe contracte futures în cadrul companieide brokeraj pe petrol PVM, a cumpărat 7 milioane barili de petrolîn timpul unei tranzacţii nocturne în timp ce se afla în stare deebrietate. Rezultatul? Preţul petrolului a urcat la maximulultimelor opt luni.

Nu este nimic neobişnuit pentru traderi să se întrebe cum de au"mâncat" atâţia bani după o noapte de beţie în oraş, scrie TheTelegraph.
Steve Perkins a întâmpinat dificultăţi mult mai mari în a-şiaminiti ce s-a întâmplat, comparativ cu colegii săi atunci cândşeful său l-a sunat într-o dimineaţă pentru a-l întreba ce a făcutcu 520 de milioane de dolari din banii firmei.

Era 30 iunie 2009, ora 7:45 dimineaţă, când brokerul cu experienţă,angajat în cadrul PVM Oil Futures, a fost contactat de un oficialal companiei şi a fost întrebat de ce a cumpărat 7 milioane debarili de petrol la miezul nopţii.
Brokerul în vârstă de 34 de ani a declarat iniţial că şi-a petrecutnoaptea făcând tranzacţii în contul unui client. În momentul încare el a refuzat să pună clientul în legătură cu oficialiicompaniei pentru ca tranzacţiile să poată fi aprobate, povestea aînceput să devină suspicioasă.

Până la ora 10 dimineaţa devenise evident că Perkins era vinovat decreşterea preţului mondial al petrolului până la un nivel recordpentru ultimele opt luni. Motivul era o beţie care i-a provocatacestuia o amnezie temporară.
Preţurile au urcat cu mai bine de 1,5 dolari per baril în mai puţinde jumătate de oră, la 2 dimineaţa. Acest gen de creştere este deregulă provocată de evenimente geopolitice cu o importanţăsemnificativă.

Până în momentul în care PVM a realizat că tranzacţiile nu erauautorizate şi a început să îşi modifice poziţiile, pierderi de9.763.252 dolari s-au adunat.
Suma era aproape egală cu veniturile pe un an ale companiei, de 12mil. dolari. Anul trecut pierderile s-au ridicat la 7,6 mil.dolari, şi au fost suportate de brokeri, pentru că aceştia erausingurii acţionari.
Deşi Perkins a fost concediat din cadrul companiei, detalii despreaceastă situaţie au fost făcute publice doar după o investigaţie aAutorităţii de Servicii Financiare.
Potrivit organului de reglementare, Perkins a început să facătranzacţii neobişnuite cu doar o zi înainte de eveniment. El băusemult în weekend-ul anterior la un eveniment de golf alcompaniei.
Ca broker, Perkins avea voie să facă tranzacţii doar în numeleclienţilor - fără a utiliza banii PVM. Potrivit datelor, el arealizat o tranzacţie corectă pentru un client prin telefon la ora1:34 pm. Aceasta a fost urmată de alte şapte tranzacţii, evaluatela 8 milioane de dolari, realizate cu banii companiei.
Activitatea lui Perkins a încetat pentru câteva ore, pentru ca laprimele ore ale dimineţii să revină de pe laptopul personal. El arealizat comenzi în valoare de 520 mil. dolari prin intermediul ICEFutures Europe, unde traderii pot cumpăra sau vinde petrol ceurmează a fi livrat pe viitor, sau unde aceştia pot paria pecreşterea sau scăderea preţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO