Business Internaţional

Cum ar putea afecta alegerile din SUA pieţele, economia şi comerţul Europei?

Cum ar putea afecta alegerile din SUA pieţele, economia...

Autor: Catalina Apostoiu

15.10.2020, 00:05 304

Alegerile americane care se apropie nu sunt importante doar pentru poporul american şi economia SUA, rezultatul votului din noiembrie urmând să aibă un impact semnificativ şi asupra Europei, scrie CNBC.

Pieţele financiare şi perspectivele economice ale Europei vor fi afectate de oricine va câştiga alegerile americane, potrivit economiştilor şi strategilor.

Politica americană reprezintă un „risc serios“ pentru eco­nomia europeană, potrivit economistului-şef al Berenberg Bank, Holger Schmieding. Acesta a avertizat că un rezultat contestat al alegerilor ar putea duce la „nesiguranţă serioasă şi proteste de stradă“ în SUA.

Situaţia din SUA, potrivit lui Schmieding, ar putea afecta temporar pieţele şi încrederea dincolo de SUA.

O altă problemă priveşte comerţul. Dacă Trump este reales, există temeri că acesta ar putea începe un război comercial cu Europa, după cum a avertizat anterior. Un război comercial ar fi dăunător pentru ambele economii, deşi UE ar putea avea mai mult de pierdut în cazul impunerii unor tarife asupra exporturilor sale către State.

UE a înregistrat un excedent de 153 mld. de euro cu SUA în 2019.

O victorie a lui Joe Biden ar putea aduce o altă provocare pentru Europa, potrivit lui Schmieding. O victorie a democraţilor ar putea „pregăti terenul pentru majorări substanţiale de taxe în SUA şi reglementări excesive ale pieţei muncii, care ar putea afecta Europa orientată către exporturi“.

Nu toată lumea este de acord însă cu această analiză. Oficialii UBS Asset Management arată că o majorare de taxe şi cheltuieli publice sub conducerea lui Biden ar putea da un impuls pieţelor din afara SUA.

O victorie a lui Biden ar fi un factor pozitiv pentru pieţele de acţiuni din afara SUA, au notat aceştia. „Victoria lui Biden ar fi probabil asociată cu un dolar mai slab şi o performanţă relativ mai bună a acţiunilor din afara SUA“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO