Business Internaţional

​Cum arată Dubai Airshow, locul unde s-au semnat contracte de 200 de miliarde dolari pentru avioane. GalerieFOTO

​Cum arată Dubai Airshow, locul unde s-au semnat...

Autor: Mirabela Tiron

20.11.2013, 16:40 1879

La Dubai Airshow, unul din cele mai importante evenimente din aviaţie, aflat la a 13-a ediţie, companiile aeriene arabe Emirates Airlines, Etihad Airways, Qatar Airways si flyDubai- au comandat avioane in valoare de 200 de miliarde de dolari (148 mld. euro). In total au fost comandate 573 de avioane produse de Boeing si de Airbus.

Cea mai mare comanda, de 99 miliarde de dolari (73 mld. euro) a fost plasata de compania aeriana Emirates, care isi va mari flota cu 200 de avioane noi (150 de aeronave Boeing 777X si 50 de aeronave Airbus A380).

Compania nationala a emiratelor Emirates Airlines, una din cele mai mari din lume, transporta anual circa 34 de milioane de pasageri pe 3400 de curse saptamanal. Veniturile companiei se ridica la 62 de miliarde de dirhami (12 mld. euro).

Producatorul american Boeing a lansat in cadrul evenimentului Dubai Airshow aeronava Boeing 777X. 269 de astfel de avioane au fost pana acum comandate.

Etihad Airways (cu baza in Abu Dhabi) a comandat 199 de avioane  (117 Airbus si 82 Boeing) in valoare de 67 miliarde de dolari (circa 50 mld. euro).

Si compania aeriana Qatar Airways, care zboara pe piata locala pe ruta Bucuresti-Doha, a plasat o comanda de 21,8 miliarde de dolari pentru 63 de avioane (50 de aeronave Boeing 777X si 13 avioane Airbus).

Compania aeriana flyDubai, care zboara din Romania pe ruta Bucuresti-Dubai, a comandat 111 avioane de la Boeing, in valoare de 11,4 miliarde de dolari.

Editia din acest an a salonului aeronautic Dubai Airshow reuneşte 1.000 de expozanţi şi aşteaptă 60.000 de vizitatori. Anul acesta Dubai Airshow, organizat de F&E Aerospace, are loc pe noul aeroport al emiratului, Al Maktoum International - Dubai World Central, deschis recent în urma unei investiţii de 32 milioane de dolari si pe care arabii vor sa il faca cel mai mare aeroport din lume. Terminalul deschis are o capacitate de 7 milioane de pasageri in prezent, faza a doua de dezvoltare fiind inca in proiect.

În cadrul acestui eveniment, în care producătorii de avioane se reunesc cu companiile aeriene, se încheie contracte de miliarde de euro. Mai mult, se organizează spectacole de aviaţie şi se expun tot felul de aeronave.

Printre expozanţi se numără producătorii Airbus, Boeing, companiile aeriene Qatar Airways, Lufthansa Technik din Germania, divizia tehnică a companiei Lufthansa, compania aeriană fly Dubai, compania aeriană Etihad Airlines, Emirates Airlines şi altele

Evenimentul, care are loc o dată la doi ani, se desfăşoară anul acesta în perioada 17-21 noiembrie. La ediţia din 2011 a evenimentului s-au semnat contracte de 63,3 miliarde de dolari, potrivit organizatorilor. La ediţia anterioară compania naţională a emiratelor, Emirates Airlines, a plasat o comandă de avioane Boeing în valoare de 18 miliarde de dolari.

În primele nouă luni din acest an, Dubai, emiratul de pe malul sudic al Golfului Persic (în Peninsula Arabică), ce a cunoscut o dezvoltare impresionantă în ultimii ani, a primit 7,9 milioane de vizitatori. Dubai este unul dintre orasele ce candideaza pentru gazduirea evenimentului World Expo 2020, ceea ce i-ar putea aduce si mai multi turisti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO