Business Internaţional

Cum arată harta imunizării în Europa: 70% din populaţia adultă este vaccinată complet

Cum arată harta imunizării în Europa: 70% din populaţia adultă este vaccinată complet

Autor: Petru Mazilu

31.08.2021, 13:58 968

Uniunea Europeană a anunţat marţi că 70% din populaţia adultă este vaccinată complet. A fost atinsă o etapă crucială, au spus autorităţile europene.  

Potrivit statisticilor oficiale, peste 256 de milioane de adulţi din UE au în prezent o schemă completă de vaccinare.

„Sunt foarte mulţumită de faptul că, începând de astăzi, ne-am atins obiectivul de a vaccina 70 % din adulţii din UE înainte de sfârşitul verii. Aceasta este o realizare colectivă a UE şi a statelor sale membre, care demonstrează ce este posibil atunci când lucrăm împreună, cu solidaritate şi în mod coordonat. Eforturile noastre de a intensifica şi mai mult vaccinările în întreaga UE vor continua fără oprire. Vom continua să sprijinim în special acele state membre care încă se confruntă cu provocări. Trebuie să eliminăm decalajul în ceea ce priveşte imunitatea şi să blocăm accesul pentru noile variante, iar ca să facem acest lucru, vaccinările trebuie să câştige cursa împotriva variantelor”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Procentul semnificativ de vaccinare a fost obţinut în condiţiile în care Comisia Europeană şi-a îndeplinit, înainte de termen, obiectivul privind livrarea către statele membre a dozelor de vaccin.

„Vaccinarea completă a 70 % dintre adulţii din UE deja din luna august este o mare realizare. Strategia UE de a avansa împreună dă rezultate şi poziţionează Europa în avangarda luptei mondiale împotriva COVID-19. Însă pandemia nu s-a încheiat. Este nevoie să facem mai mult. Îi îndemn pe toţi cei care pot fi vaccinaţi să se vaccineze. În plus, trebuie să ajutăm şi restul lumii să se vaccineze. Europa va continua să îşi sprijine partenerii în acest efort, în special ţările cu venituri mici şi medii”, a spus Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

În paralel, autorităţile europene se pregătesc pentru viitoarele valuri ale pandemiei şi pentru variantele care ar putea să apară. Comisia Europeană a semnat la 20 mai un nou contract cu BioNTech-Pfizer care prevede livrarea a 1,8 miliarde de doze de vaccinuri între sfârşitul anului curent şi 2023.

În acelaşi scop, Comisia a exercitat opţiunea de 150 de milioane de doze din al doilea contract cu Moderna. Este posibil să urmeze şi alte contracte, precizează liderii CE.

 
AFACERI DE LA ZERO