Business Internaţional

Cum arată "iPhone-ul" din Coreea de Nord

Cum arată "iPhone-ul" din Coreea de Nord

Autor: Luciana Georgescu

06.10.2014, 14:12 8189

“Phenian Touch” este singurul smartphone aprobat de guvernul Coreei de Nord, chiar dacă accesul la telefoane inteligente ca iPhone 6 sau Galaxy S5 este permis aproape oriunde în jurul lumii, scrie Business Insider.

Guvernul nord-coreean a lansat în 2013 primul smartphone “Arirang”, care folosea o versiune modificată a sistemului de operare Android de la Google. Varianta îmbunătăţită, cunoscută sub numele de “Phenian Touch”, vine în diverse culori şi este asemănătoare iPhone 3.

Accesul la Internet este interzis în Coreea de Nord, însă locuitorii pot folosi o reţea de intranet controlată de stat. Reţeaua de 3G a ţării nu a fost disponibilă online până în 2013. Smartphone-urile de la Apple sunt supuse unor sancţiuni internaţionale, ceea ce înseamnă că probabilitatea “legalizării” lor în Coreea de Nord este mică.

Într-o vizită la una din fabricile producătoare de “Arirang”, liderul Kim Jong Un a lăudat “ingeniozitatea şi entuziasmul patriotic” al muncitorilor. “Cât de frumos este să vezi telefoane produse cu succes prin folosirea tehnologiei proprii”, a spus Jong Un potrivit unor reprezentanţi ai statului.

O caracteristică renumită a liderilor nord-coreeni este împărtăşirea înţelepciunii prin oferirea de sfaturi. Angajaţii au fost încurajaţi să “selecteze şi să producă formele şi culorile care sunt pe placul utilizatorilor”, a spus Kim Jong Un, potrivit BBC.

El a mai precizat că avantajul telefonului este dat de ecranul cu touch şi de camera de fotografiat, datorită numărului mare de pixeli. Rămâne neclar însă dacă telefonul a ajuns în mâinile cetăţenilor nord-coreeni obişnuiţi sau dacă este un produs adresat doar elitei.

Telefoanele Arirang şi Phenian Touch sunt produse de lux în Coreea de Nord. Rapoartele ONU arată că mulţi cetăţeni sunt forţaţi să lucreze în lagărele de muncă şi că la nivelul întregii ţări sunt comise cele mai mari infracţiuni privind drepturile omului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO