Business Internaţional

Cum arată noua Steaua, înregistrată la OSIM

Cum arată noua Steaua, înregistrată la OSIM

Autor: Andrei Ionascu

05.05.2016, 15:00 2396

Culorile revendicate de către Steaua cu noua siglă sunt roşu, galben şi albastru. Marca a fost înregistrată pe 27 aprilie cu numărul M 2016 03081 şi este încadrată la următoarele clasificări Viena: 010125; 241322; 241324; 260113; 260116; 260121; 290113. Clubul lui George Becali intenţionează să folosească noul logo pentru articole de îmbrăcăminte, rechizite, articole de birotică, jocuri, decoraţiuni de Crăciun, DVD-uri, CD-uri etc.

Surse din interiorul OSIM susţin că Steaua a depus iniţial o siglă care conţinea şi cuvântul Bucureşti, însă ea a fost retrasă după numai câteva zile şi înlocuită cu cea nouă, potrivit ProSport. Echipa finanţată de către George Becali se află în plin proces cu Ministerul Apărării.

Totuşi, crucea roşie ar putea să le creeze probleme oficialilor clubului. UEFA nu acceptă simboluri religioase, iar în trecut Steaua a fost obligată să scoată crucea de pe autocarul echipei. În 2008, crucea a apărut pe gulerul noilor echipamente de joc Nike, însă după consultări cu UEFA, clubul a renunţat la acest simbol.

La sfârşitul lui 2014, MApN a câştigat definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu SC FC Steaua Bucureşti SA, echipa lui George Becali. Prin sentinţa respectivă se stabilea că marca Steaua nu i-a aparţinut niciodată miliardarului, care a folosit-o ilegal în tot acest timp. Era vorba de nume, culori, emblemă, palmares etc.

În primă instanţă, gruparea lui Becali s-a conformat, iar ultimul meci din acel tur de campionat, cu CSMS Iaşi, s-a jucat fără ca pe tabelă sau pe tricouri să mai fie afişat numele Steaua şi emblema. Pentru că echipa nu ar fi putut să mai joace în cupele europene, un acord provizoriu cu MApN le-a permis celor de la FCSB să folosească numele şi emblema în ultima partidă din grupele Europa League, cu Dinamo Kiev.

Ulterior, Federaţia (FRF) a refuzat să comunice la UEFA decizia instanţei, iar Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a păstrat în competiţie FC Steaua Bucureşti cu însemnele pierdute în instanţă. A urmat un alt proces demarat anul trecut de Armată, în care se cere expres eliminarea cuvântului „Steaua“ din denumirea clubului lui Gigi Becali. Procesul este pe rol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO