Business Internaţional

Cum arata planul de austeritate de 80 mld. euro al celei mai puternice economii din Europa

Cum arata planul de austeritate de 80 mld. euro al celei mai puternice economii din Europa
08.06.2010, 12:48 29

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat luni seara masuri deausteritate prin care statul spera sa economiseasca 80 de miliardede euro, plan care va include si concedierea a circa 15.000 debugetari, scrie Financial Times.

Oficialul german a afirmat ca in cadrul planului de austeritatevor fi incluse taxe noi pe transportul aerian precum si inindustria nucleara, alaturi de o noua forma de impozitare atranzactiilor financiare, pe langa taxele bancare aprobate deja decatre guvern

Planul de masuri care se va intinde pe o perioada de patru ani afost aprobat dupa doua zile de negocieri intense intre parteneriidin coalitia de guvernamant de centru-dreapta. Masurile sunt menitesa reduca deficitul bugetar, estimat la 5 la suta din PIB in acestan, si sa stabileasca un exemplu pentru ceilalti membri ai UniuniiEuropene, a declarat Merkel.

"Ghilotina datoriilor", cum a fost supranumit pachetul de masuride austeritate, ar trebui sa duca deficitul bugetar al Germaniei ladoar 0,35 la suta din PIB pana in 2016, reprezentand putin mai multde o zecime din nivelul actual impus de UE.

Planul a evitat la limita majorari de taxe sau reduceri alepensiilor, insa se concentreaza pe diminuarea ajutoarelor sociale,in incercarea de a impulsiona piata muncii. Pachetul a fostcondamnat rapid de opozitie ca un atac asupra celor saraci, avandin vedere accentul pe care il pune pe ajutorul de somaj.

Conform planului care va intra in vigoare din 2011, statulgerman isi va reduce cheltuielile in primul an cu 11,1miliarde deeuro. Economiile vor fi de 16,1 miliarde in cel de-al doilea an,25,7 miliarde de euro in 2013 si 32,4 miliarde de euro in 2014.

Angela Merkel a mai spus ca Germania va lupta pentru o taxaeuropeana pe tranzactiile financiare pana in 2012, sugerand caaceasta masura va duce inca 2 miliarde de euro pe an la bugetulstatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO