Business Internaţional

Cum arata sistemul de sanatate american vazut prin ochii romanilor

Cum arata sistemul de sanatate american vazut prin ochii romanilor

Presedintele american Barack Obama si-a trecut in cont prima mare victorie pe scena politica: legea care schimba din temelii sistemul de sanatate a fost aprobata (FOTO: Reuters)

24.03.2010, 23:07 6240

Odata cu aceasta promulgare vor intra imediat in vigoareschimbarile ce au fost realizate asupra sistemului de sanatate, sicare il vor apropia de modelul european. Una dintre cele maiimportante schimbari aduse acestui sistem este aceea ca 32 demilioane de americani, pana acum fara asigurare de sanatate, vorbeneficia de una. Acest lucru urmeaza sa aiba loc incepand cu anul2014. In momentul in care situatia va fi finalizata 95% dintreamericanii sub 65 de ani vor beneficia de o asigurare desanatate.

Alte modificari importante sunt: angajatii si persoanele fizicevor putea sa prospecteze piata pentru asigurare de sanatatedeoarece se vor crea piete de asigurari de sanatate, angajatoriicare au peste 50 de angajati vor fi obligati sa obtina asigurarepentru toti, in caz contrar urmand a primi amenzi, iar guvernulurmeaza sa mentina in functiune Medicaid, programul guvernamentalde asigurari de sanatate pentru saraci.

O asigurare privata de sanatate costa in medie 58 de dolari peluna pentru persoanele angajate, restul urmand a fi achitat deangajator, iar pentru persoanele fizice care isi faceau asigurarein mod independent, acestea trebuiau sa plateasca in medie 218dolari pe luna in 2007, potrivit site-ului smartmoney.com.

Servicii medicale accesibile maselor

"Am trait zece ani in SUA, unde am beneficiat de sistemul publicde sanatate, nu si de cel privat", afirma Nadia Crisan, managingdirector la McGuireWoods. "In SUA, pentru americanii cu asiguraresituatia era confortabila. Acolo sistemul primar este accesibiltuturor, insa pentru proceduri mai com plicate e nevoie deasigurare privata, care este scumpa."

"Obama incearca sa transforme sistemul intr-unul accesibil siasa-numitelor halate albastre, sau muncitorilor, care pana acum nuaveau acces decat la sistemul primar", mai completeaza ea.

Matei Paun, managing partner al firmei de consultanta pentrufuziuni si achizitii si finantari BAC Investments, afirma caaproximativ 50 de milioane de americani nu isi permiteau oasigurare privata, iar pentru acestia situatia era dificila, deaceea promulgarea legii este o imbunatatire evidenta.

"Daca nu aveai asigurare si mergeai la urgenta, era posibil saprimesti ajutor, insa nu era nimic garantat, era dupa noroc",explica el.

Obama a facut din reforma sistemului de sanatate prioritateaprimului sau an de mandat.

Unul dintre motivele pentru care presedintele SUA a mers peideea unui sistem de sanatate universal a fost si dorinta de areduce costurile din sistemul de sanatate.

Reforma costa 940 de miliarde de dolari timp de zece ani si arurma sa reduca deficitul bugetar al Statelor Unite cu 138 demiliarde de dolari, potrivit Biroului pentru buget al congresului(CBO).

"Sistemul nu va face decat sa creasca presiunea asupradeficitului bugetar, deja extrem de mare, iar cheltuielile se vormuta de la privat la stat", este de parere Catalin Popa, CEO alEuroclinic Hospital & Medical Centers. Americanii nu auincredere in capacitatea statului de a gestiona eficient acestefonduri, Popa spunand ca "statul este cunoscut ca fiind unbusinessman rau."

In Romania, toata lumea este obligata sa cotizeze. In SUA, Popamai spune ca angajatorii care ofera asigurari angajatilorbeneficiaza de stimulente, adica de deducere fiscala. Popa a lucrattimp de mai multi ani intr-un spital din Arizona.

"Acum se propune ca aceia care nu asigurare sa cumpere de lastat, iar statul sa devina asigurator in sine printr-un sistem detaxe. Noile reglementari nu sunt date sa acopere pe toata lumea, cidoar pe cei care nu-si permiteau sa cumpere asigurare sau nuprimeau de la angajatori", a explicat Popa.

In prezent, americanii sunt obligati sa cotizeze numai pentrusistemul Medicare, care se activeaza in cazul persoanelor peste 65de ani sau in cazul celor care intra in incapacitate de munca.

Managerul Euroclinic este de parere ca intro du cerea acestuisistem i-ar putea determina pe unii anga jatori sa renunte laofertele de asigurari private si sa opteze pentru sistemul destat.

Viziunea lui Obama a fost catalogata de conser va tori dreptsocialista, pentru ca reformeaza din temelii actualul sistem desanatate bazat pe polite de asigurare, trecand "povara" costurilormedicale in spatele com­paniilor private. Pana acum, in SUA, opersoana nu era obli gata sa-si faca asigurare de sanatate. Acesteafie erau facute voluntar de beneficiar, fie erau oferite anga jatilor in cadrul pachetului salarial de catre angajator.

Trei tipuri de asigurari

"In SUA asigurarile sunt impartite in trei tipuri. Primul estede varsta, adica sistemul Medicare, in care intra persoale de peste65 de ani. Al doilea este re pre zentat de asigurarile sociale,Medicaid, un program pentru persoanele cu venituri situate lapragul de sara cie, iar al treilea tip sunt asigurarile private,oferite de companiile private sau de stat", a spus Catalin Popa,CEO al Euroclinic Hospital & Medical Centers.

Noua lege aduce sistemul american mai aproape de cel european,unde fiecare persoana trebuie sa aiba garantata o asigurare minimade la stat, iar daca se doreste ceva suplimentar, se opteaza pentruasigurari private. In Romania se aplica regulile europene, siastfel fiecare persoana are asigurare de sanatate.

"Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti ce ta teniiromani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini siapatrizii care au solicitat si obtinut pre lungirea dreptului desedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platiicontributiei la fond, in conditiile prezentei legi. In aceastacalitate, per soana in cauza incheie un contract de asigurare cucasele de asigurari de sanatate, direct sau prin anga jator, alcarui model se stabileste prin ordin al prese dintelui CNAS cuavizul consiliului de administratie", potrivit Legii nr. 95/2006,privind reforma din sanatate.

Exista o serie de persoane - precum copii sub 18 ani, persoanelecu handicap etc. - care nu sunt nevoite sa plateasca asigurare.Ceilalti contribuie la fondul de sanatate. Despre sistemul desanatate din Romania, Nadia Crisan afirma ca este accesibiltuturor, chiar si pentru proceduri mai complexe, spre deosebire defostul sistem din Statele Unite, unde sistemul public asigura doarservicii primare.

"Sistemul de sanatate din Romania nu prea exista, deoarece insituatiile de criza romanul este nevoit sa plateasca si un adaos inpofida faptului ca plateste asigurare", afirma Matei Paun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO