Business Internaţional

Cum arată tranziţia energetică: Nemţii au investit suma record de 31 miliarde de euro în energia verde în 2020. Tranziţia e plătită direct din buzunarul consumatorilor, în factura de energie electrică

Cum arată tranziţia energetică: Nemţii au investit...

Autor: Alex Ciutacu

13.01.2021, 16:04 397

Nemţii au investit o sumă record de 31 de miliarde de euro în 2020 pentru a duce ţara mai aproape de energia verde, din surse regenerabile, în contextul în care crearea de noi capacităţi pe bază de energie eoliană, energie solară şi biomasă a continuat în timpul crizei, potrivit Bloomberg.

Costurile în creştere pentru tranziţia energetică au devenit un punct sensibil în Germania, pe măsură ce oamenii şi businessurile resimt efectele şocului economic generat de pandemia de Covid-19.

Subvenţiile sunt plătite direct din buzunarul consumatorilor, în facturile de energie electrică, ceea ce face ca preţurile totale suportate de populaţie să fie printre cele mai mari din Europa.

Sumele canalizate către energia verde au crescut până la o valoare totală de 31 de miliarde de euro în 2020, cu 13% mai mult faţă de 2019, conform datelor publicate de operatorii reţelei naţionale din Germania.

Ponderea energiei verzi în mixul de energie al Germaniei a crescut la 46% din total în 2020, faţă de 43% în 2019.

În următorii doi ani, guvernul plănuieşte să taie o treime din costul suportat de consumatori, alocând fonduri din bugetul de stat pentru a susţine financiar tranziţia energetică cot la cot cu populaţia.

În parlamentul german se formează un consens trans-partidic pe ideea că regimul actual de finanţare nu poate fi menţinut întregul deceniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO