• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Business Internaţional

Cum au ajuns să fie tinerii din Grecia împotriva euro

Cum au ajuns să fie tinerii din Grecia împotriva euro

Şomajul în rândul tinerilor din Grecia depăşeşte 50%, dublul mediei naţionale

Autor: CătăIina Apostoiu

01.07.2015, 00:05 4352
Pentru că au doar experienţa vieţii în criză, pentru că sunt lipsiţi de pers­pectiva unui loc de muncă stabil, cea mai mare parte a tinerilor din Grecia ar accepta ieşirea ţării lor din zona euro.

Grecia este pe punctul de a intra în cel de-al optulea an de criză economică, o eternitate în viaţa unui tânăr, iar tinerii din Grecia dau astăzi dovadă de un pesimism general întâlnit în puţine ţări europene de la Războiul Rece până în prezent. Mulţi dintre aceştia nici măcar nu au amintirea unor vremuri mai bune, scrie LA Times.

Tinerii greci resimt acut atât decimarea pieţei muncii, economia contractându-se cu un sfert de la începutul crizei, cât şi măsurile de austeritate.

Deziluzionaţi, tinerii greci vor ca ţara lor să renunţe la euro. „Cred că avem de-a face cu o generaţie pierdută în Grecia“, afirmă Kevin Featherstore, profesor la London School of Eco­nomics. „Tinerii sunt deznădăjduiţi în legătură cu propriul viitor şi cu locul lor în Europa, un sentiment inexistent în cazul generaţiei anterioare. Atitudinea acestora va fi neschimbată şi la vârsta de 30-40 de ani“. Statisticile sunt înfricoşătoare. Şo­majul în rândul tinerilor din Grecia de­păşeşte 50%, dublul mediei naţionale. 

Criza nu este resimţită numai de tineri. Grecii mai în vârstă au totuşi amintirea unor vremuri mai bune şi poate şi ceva bani puşi deoparte.

Ca parte a Acordului de la Schen­gen, grecii au libertate de mişcare în Europa, un lux de care mulţi au profitat. Deşi sunt nevoiţi să lupte pentru un loc de muncă în ţări a căror limbă nu o vorbesc, până la 200.000 de greci au ales să-şi caute norocul peste graniţe de la începutul crizei.

În condiţiile în care tinerii nu au prea multe de pierdut, susţinerea pentru ieşirea din zona euro este mai ridicată în rândul acestora în Grecia.

Totuşi, nu toţi tinerii greci sunt împotriva euro. Potrivit Bloomberg, o nouă mişcare proeuro susţinută de tineri se profilează în prezent în Grecia. Tinerii din spatele mişcării sunt hotărâţi să arate guvernului şi comunităţii internaţionale că moneda euro se bucură încă de o susţinere puternică în Grecia.

La nivel general, procentul grecilor care susţin ieşirea ţării lor din zona euro a urcat la 30% în ultimele săptămâni de la 20%, nivel la care s-a situat ani întregi, potrivit Reuters.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787