• Leu / EUR4.9126
  • Leu / GBP5.6911
  • Leu / USD4.6804
Business Internaţional

Cum au finanţat agenţiile europene dezvoltarea Rusiei în petrol, gaze şi produse petrochimice înainte de război

Cum au finanţat agenţiile europene dezvoltarea Rusiei în petrol, gaze şi produse petrochimice înainte de război

Foto: AFP

Autor: Catalina Apostoiu

25.08.2022, 00:06 157

Prin agenţiile lor puţin cunos­cute de finanţare în domeniul comer­ţului, Germania, Italia şi Franţa s-au numărat printre cei mai mari susţi­nă­tori ai dezvoltării Rusiei în sectoa­rele gazelor naturale, petrolului şi produse­lor petrochimice în ultimii ani, contri­bu­ind la îmbogăţirea şi protejarea ţării în timp ce aceasta se pregătea să invadeze Ucraina, scrie Bloomberg.

De la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi până la sfârşitul anului 2021, agenţiile de credit la export au garantat finanţări de a­proape 13 miliarde de dolari pentru proiecte din Rusia, relevă date ale Global Strategic Communications Council, o reţea globală nonprofit de experţi în domeniul climatului. Bănci de stat germane şi italiene au venit cu finanţări suplimentare de 425 mili­oane de dolari.

Multe dintre proiectele care au primit finanţare au legături cu per­soane sancţionate, printre care Leonid Mikhelson, al doilea cel mai bogat rus, şi Gennadi Timchenko, un asociat apropiat al lui Vladimir Putin.

Germania şi Italia au garantat fi­nanţări de 4 miliarde de dolari legate de cea mai mare unitate de procesare a gazelor din Rusia, administrată de Gazprom, sancţionat în februarie. CEO-ul gigantului rus, Alexei Miller, este sub sancţiuni din 2018.

Cele cinci instituţii, Euler Hermes, SACE, Bpifrance Assurance Export, KfW IPEX-Bank şi Cassa Depositi e Prestititi, au declarat pentru Bloomberg că nu mai acoperă sau creditează pro­iecte ruseşti de la invadarea Ucrainei de către Rusia şi că respectă sancţiunile impuse.

Multe agenţii de credit la export operează în lipsa unei atenţii publice prea mari. Acestea oferă garanţii de credit, credite şi asigurări companii­lor locale care fac afaceri în părţi mai riscante ale lumii. Firmele din Franţa, Italia şi Germania ar fi stat probabil departe de Rusia în ultimul deceniu fără această susţinere, arată Marcos Alvarez, de la DBRS Morningstar.

SUA au interzis agenţiei proprii de credit de export să facă tranzacţii în Rusia după anexarea Crimeei. Iar deşi agenţiile europene au stopat acum activitatea având legătură cu Rusia, Oleg Ustenko, consilier-şef pe probleme economice în Ucraina, pune presiune pe ele să facă această pauză permanentă. Acesta le include într-o lungă listă de actori din indus­tria financiară despre care crede că au ajutat la finanţarea războiului Rusiei.

Agenţiile sunt vulnerabile la defaultul entităţilor ruseşti, însă cu susţinerea guvernelor ţărilor lor, acestea vor fi probabil salvate, iar acest lucru înseamnă bani de la contribuabili, remarcă Alvarez.

Cel puţin două projecte beneficiind de susţinere financiară europeană au ajutat Rusia să dezvolte rute de export către Asia, acestea devenind vitale pentru capacitatea ţării de a diminua impactul sancţiunilor occidentale.

Instituţiile publice de finanţare sunt sub presiune să-şi reducă finanţarea pentru dezvoltarea de proiecte de combustibili fosili în Rusia şi alte părţi de dinaintea războiului. Agenţiile de credit de export se numără printre cele mai entuziaste susţinătoare ale proiectelor poluante, oferind de 11 ori mai multă susţinere pentru combustibili fosili decât pentru energie verde în perioada 2018-2020.

Întreg mandatul acestor agenţii trebuie să se schimbe, avertizează Lucie Pinson, de la Reclaim Finance din Franţa.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9126
Diferență: -0,1646
Ieri: 4.9207
Azi: 4.6804
Diferență: 0,1669
Ieri: 4.6726
Azi: 5.6911
Diferență: -0,467
Ieri: 5.7178
Azi: 4.9667
Diferență: -0,4729
Ieri: 4.9903