Business Internaţional

Cum evită Polonia măsurile de austeritate

05.08.2010, 23:32 48

Polonia, singurul stat membru al Uniunii Europene care a reuşitsă evite recesiunea, a anunţat un plan fiscal pentru următoriipatru ani care spre deosebire de cele ale majorităţii ţărilor de pecontinent nu conţine măsuri de austeritate. Planul este construitîn jurul celor 36 mld. zloţi (9 mld. euro) obţinuţi din vânzareaactivelor statului şi din economii realizate printr-un mai bunmanagament al fondurilor guvernamentale, scrie Bloomberg.

Deşi executivul nu a făcut public planul în întregime, premierulDonald Tusk a prezentat o serie de propuneri, precum accelerareavânzării activelor statului, majorarea cu 1% a taxei pe valoareaadăugată, până la 23% şi limitarea majorării cheltuielilor la 1%peste nivelul inflaţiei.

Guvernul plănuieşte să obţină 20 mld. zloţi (5 mld. euro) dinvânzarea activelor statului şi doreşte să economisească 16 mld.zloţi (4 mld. euro) printr-un mai bun management al fondurilor.Autorităţile poloneze doresc să reducă astfel nevoia de emisiuni detitluri pentru finanţarea cheltuielilor.

Agenţiile guvernamentale au în permanenţă rezerve de 80 mld.zloţi (20 mld. euro), potrivit datelor centralizate de BancaNaţională a Poloniei. Ministerul de Finanţe plănuieşte să utilizezefondurile neutilizate de agenţii pentru creditarea statului,potrivit propunerilor guvernamentale.

Planul, discutat în parlament la jumătatea săptămânii, vaalimenta încrederea investitorilor în finanţele statului pentruîncă un an, reducând şansele ca datoria publică să depăşeascăpragul de 55% din PIB, a spus Marcin Mrowiec, economist-şef al BankPekao din Varşovia. Comisia Europeană a estimat că datoria publicăa statului va ajunge la 53,9% în 2010.

Deşi nu este un plan "realist" obţinerea de această manieră acelor 16 mld. zloţi, guvernul ar putea avea nevoie de economii dedoar 6 miliarde datorită vânzărilor de active, a spus JanuszJankowiak, economist în cadrul Polish Business Council dinVarşovia. Mai mult, el a estimat că deficitul bugetar din acest anva fi cu 5 mld. zloţi mai mic decât stabilise guvernul, ajutândastfel la reducerea nevoilor de finanţare.

Pentru Polonia, la fel ca pentru majoritatea statelor membre aleUE, deficitul şi datoria publică sunt principalele probleme.Deficitul bugetar s-a situat în 2009 la 7,1% din PIB, mai multdecât dublu faţă de nivelul maxim de 3% impus de UE, iar datoriapublică a fost de 51% din PIB.

Guvernul, care va avea de "înfruntat" alegeri parlamentare anulviitor, se luptă să reducă deficitul bugetar, în condiţiile în careîn 2011 statul va avea de rambursat datorii de 167,3 mld. zloţi (41mld. euro), faţă de 32,3 mld. zloţi (8 mld. euro) în acest an.

Tusk şi guvernul său au promis să micşoreze gaura bugetară pânăla 3% din PIB în 2012, însă acum afirmă că este posibil ca planulsă se amâne un an.

Deşi are un deficit nu cu mult mai mic decât al României (8,3%din PIB) şi o datorie de peste două ori mai mare, în România fiindde 23,7%, Polonia a reuşit să aibă o evoluţie mult mai bună.Economia a crescut cu 1,7% în 2009, spre deosebire de cea aRomâniei care s-a contractat cu 7,1%. Mai mult, autorităţile de laBucureşti au fost nevoite să adopte măsuri de austeritate mult maidure, precum majorarea TVA cu 5%, până la 24% şi reducereasalariilor bugetarilor cu 25%, pentru majorarea veniturilor de labugetul de stat şi respectiv pentru reducerea cheltuielilor.

Jankowiak este de părere că în anii următori Polonia va finevoită la rândul său să implementeze măsuri de reducere acheltuielilor pentru a asigura sănătatea financiară a statului.

"Cel mai important factor de risc pentru creşterea economică aPoloniei este în continuare lipsa de ajustări fiscale credibile",crede el.

Fără austeritate

  • Majorarea TVA cu 1%, până la 23%.
  • Limitarea majorării cheltuielilor guvernamentale la 1% pesteinflaţie.
  • Vânzarea de active ale statului în valoare de 5 mld. euro.
  • Economisirea a 16 mld. zloţi (4 mld. euro) printr-un mai bunmanagement al veniturilor.
  • Creditarea statului cu banii neutilizaţi de agenţiileguvernamentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO