Business Internaţional

Cum explică politicienii şi analiştii români rezultatul alegerilor din Franţa

Cum explică politicienii şi analiştii români rezultatul alegerilor din Franţa

Autor: Iulian Anghel, Andrei Cîrchelan

24.04.2012, 00:03 537

"În mod tradiţional, stânga franceză este mai potolită cu privire la subiectul imigraţiei nu şi-a justificat, în plan intern, politicile antiimigraţioniste cum o face dreapta franceză. Din acest punct de vedere este de aşteptat ca «subiectul Schengen» care priveşte direct România să nu se afle pe agenda lui François Hollande dacă el va câştiga alegerile. Din acest punct de vedere, alegerea lui Hollande ar putea însemna un plus pentru noi", comentează Mircea Geoană, senator independent, fost ministru de externe, efectul direct al accederii la putere în Franţa a unei administraţii de stânga.

Geoană arată că trebuie privit şi spre legislativele franceze de peste două luni (care vor da componenţa noii Adunării Naţionale), cum trebuie ca Hollande să nu fie considerat de pe acum un câştigător întrucât voturile Frontului Naţional (extrema dreaptă, ajuns pe locul al treilea prin Marine Le Pen) merg cu preponderenţă spre dreapta, deci spre Nicolas Sarkozy.

Însă cel mai important efect în cazul în care Hollande câştigă va fi redimensionarea relaţiilor franco-germane în ceea ce priveşte soluţiile pentru economie, spune Geoană, care argumentează: "Hollande este adeptul unei şcoli de gândire care susţine că austeritatea nu este o soluţie, idee îmbrăţişată de cancelarul Merkel. Acest lucru ar putea avea efect şi asupra alegerilor din Germania (din 2013 - n. n.) întrucât Merkel beneficiază acum de sprijin şi pentru că a impus în Europa viziunea germană asupra ieşirii din criză."

Dacă 7 milioane de voturi sunt multe sau puţine pentru Frontul Naţional? "E mult", admite Mircea Geoană, care explică totuşi că Franţa trece printr-o situaţie dificilă şi explică votul de revoltă. Contrabalansul, adaugă el, este asigurat de extrema stângă: 30% din voturi s-au dus în alegerile de duminică spre cele două extreme - Frontul Naţional şi comunişti -, ceea ce arată că revolta este, într-un fel, uniformă.

Analistul politic Stelian Tănase apreciază că Sarkozy plăteşte acum pentru stilul său autoritar, dar şi pentru promisiunile de campanie pe care nu le-a împlinit, deşi ar putea folosi criza economică drept alibi. "Nu se poate spune că Sarkozy pierde alegerile, deoarece a intrat în campania prezidenţială cu mari deficienţe la capitolul imagine, pe care a reuşit să le corecteze în mare măsură", a spus el.

Din perspectiva României, Hollande pare o variantă mai bună. Instituţional vorbind însă, Sarkozy este mai european, în timp ce Hollande nu are experienţa puterii, a menţionat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO