Business Internaţional

Cum explică presa din Rusia prăbuşirea avionului malaezian în Ucraina

Cum explică presa din Rusia prăbuşirea avionului...

Autor: Luciana Georgescu

21.07.2014, 19:02 3826

Trupele ucrainene au doborât avionul malaezian crezând că este aeronava oficială a preşedintelui rus Vladimir Putin, ucraineni au plănuit cu mult timp în urmă accidentul ce a avut loc joi sau de fapt nu a exista niciun fel de accident, iar corpurile găsite aparţineau în totalitate pasagerilor de la bordul zborului Malaysia M370, care a dispărut în martie, sunt doar câteva dintre teoriile care au fost aduse în discuţie de presa rusă cu privire la incidentul de pe teritoriul Ucrainei, care a avut loc joi, 17 iulie, scrie Bloomberg BusinessWeek.

Majoritatea teoriilor de acest fel sunt difuzate de canalele de ştiri din Rusia, care se află sub controlul statului. De exemplu, ştirea despre confuzia aeronavei cu cea a preşedintelui Putin a fost difuzată pe Channel One, unul dintre cele mai populare programe TV din ţară. Jurnaliştii nu au explicat motivele care ar fi putut crea confuzia ucrainenilor, în condiţiile în care Putin lua parte în acea zi  la o conferinţă în Brazilia.

Angajaţii televiziunii de stat All-Rusia sunt suspectaţi că ar fi editat un articol în rusă de pe Wikipedia, pentru a sugera că “avionul a fost doborât de soldaţii din Ucraina”.

Sara Firth, un corespondent cu sediul la Londra al reţelei internaţionale de televiziune Rusia RT, şi-a dat demisia, deoarece RT “dezinformează într-un mod foarte evident”. Firth este a doua jurnalistă care părăseşte trustul RT, acuzând Kremlinul de publicarea unor informaţii distorsionate.

Mass-media din Rusia a reuşit să convingă o mare parte din populaţie că rebelii din Ucraina au nevoie de ajutorul lor pentru a lupta împotriva represiunii din partea Kievului. “Propaganda agresivă şi înşelătoare este mai rea decât orice am văzut în Uniunea Sovietică”, a declarat pentru BBC, Led Gudkov, director al firmei de cercetare Levada. Sondajele companiei arată că marea majoritate a ruşilor consideră că Rusia ar trebui să contribuie mai mult la sprijinirea rebelilor, indiferent dacă este necesară intervenţia militară în Ucraina.

Până în prezent, această poziţie a ruşilor l-a ajutat pe preşedintele Putin să reziste criticilor internaţionale şi sancţiunilor care pun în pericol economia Rusiei. Pe de altă parte, dacă investigaţiile dovedesc că rebelii au prăbuşit un avion cu 298 de pasageri la bord, Putin ar trebui să-şi retragă sprijinul acordat, situaţie ce ar putea fi îngreunată din cauza opiniei publice.

“Dacă agenţiile de media pro-ruse continuă să publice versiuni distorsionate ale evenimentului din Ucraina, Rusia riscă să devină o naţiune proscrisă, chiar şi pentru ţările în curs de dezvoltare, care au simpatizat poziţia anti-americană a ruşilor”, a scris Leonid Bershidsky, jurnalist la Bloomberg View.

Într-un raport publicat vineri, cu privire la confuzia ucrainenilor, Channel One a anunţat că aeronava Boeing (BA) 777 ar putea fi confundată de la distanţă cu cea a preşedintelui Putin, Iluyshin II-96, însă ar fi dificil să nu fie distinse de la distanţă mică, din moment ce avionul deţinut de Malaysia Airlines are două motoare, în timp ce Iluyshin II-96 este dotat cu patru motoare. În plus, există o serie de semne distinctive ale aeronavei prezidenţiale, care pot fi observate cu uşurinţă de la distanţe mici.

Într-un alt raport publicat tot de Channel One se menţionează că un avion ucrainean de luptă ar fi doborât avionul şi chiar au fost publicate declaraţii ale sătenilor aflaţi în apropierea locului unde s-a prăbuşit aeronava, conform cărora un alt avion zbura în paralel cu Boeing 777 chiar înainte de explozie.

“Mass-media a jonglat cu mai multe teorii: avionul de luptă ucrainean, racheta ucraineană, atacul împotriva lui Putin. Cu cât sunt publicate mai multe versiuni, cu atât mai neclară devine situaţia şi cu atât mai mult timp va fi necesar pentru a desluşi varianta finală”, a spus jurnalistul Oleg Kashin, de la publicaţia americană Free Press. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO