Business Internaţional

Cum finanţează europenii şi americanii Rusia lui Putin

Cum finanţează europenii şi americanii Rusia lui Putin

Autor: Catalina Apostoiu

28.02.2022, 00:05 2914

Cine plăteşte pentru tancurile şi avioanele de luptă ale lui Putin? Aceleaşi ţări care susţin că vor ca acesta să-şi oprească asaltul asupra Ucrainei, scrie Politico.

„Cumpărăm la nivel de bloc foarte multe gaze ruseşti, foarte mult petrol din Rusia. Iar preşedintele Putin ia banii de la noi, europenii, şi îi transformă în agresiune, în invazie“, declara recent premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Gazele ruseşti au reprezentat 42% din importurile de gaze ale Europei doar prin conducte în 2020. Cei mai mari importatori de gaze ruseşti sunt Germania, Italia, Austria, Turcia şi Franţa, potrivit website-ului Gazprom.

La capitolul produse petroliere, cel mai mare importator din UE este Olanda, urmat de Franţa şi Germania anul trecut, potrivit Argus Media.

Anumite ţări europene, cum ar fi Bugaria, Ungaria, Slovacia şi Finlanda, au o dependenţă foarte mare de importurile de ţiţei şi produse petroliere din Rusia.

Statele Unite sunt la rândul lor un importator major de petrol din Rusia, Rusia asigurând anul trecut 7% din importurile de petrol ame­ri­cane, relevă Forbes.

Vânzările de petrol şi gaze natu­rale realizate de Rusia au depăşit cu mult proiecţiile ante­rioare pentru 2021 ca urmare a creş­terii dramatice a preţurilor, repre­zentând 36% din bugetul total al ţării, indică Reuters.

Potrivit ministerului rus de finanţe, veniturile obţinute de Rusia din vânzările de petrol şi gaze au depăşit estimările iniţiale cu 51,3% în 2021, totalizând 9.100 miliarde de ruble (119 miliarde de dolari). Numai în octombrie, veniturile au fost de 1.100 miliarde de ruble. 

Veniturile din gaze nu sunt absorbite de fondul suveran naţional al Rusiei într-o măsură egală cu cea în care sunt absorbite cele din petrol.

Kremlinul direcţionează automat veniturile din petrol şi gaze ce depăşesc 3,7% din PIB către fondul de rezervă, până când acesta atinge un prag de 10% din PIB. Toate veniturile suplimentare din petrol şi gaze merg către fondul naţional suveran.

Fondul de rezervă este investit peste graniţe în titluri cu randamente scăzute şi folosit când veniturile din petrol şi gaze scad.

Fondul suveran investeşte în vehicule mai riscante, cu randamente mai ridicate, fiind direcţionat şi către cheltuieli bugetare federale.

Potrivit Bloomberg, bugetul Rusiei ar putea primi venituri suplimentare de peste 65 miliarde de euro în acest an graţie raliului preţurilor petrolului, sporind puterea financiară a Kremlinului în faţa sancţiunilor Occidentale.

Cu petrolul la 100 de dolari, totalul s-ar putea apropia de 73 miliarde de dolari, susţin unii forecasteri. Bloomberg Economics pune totalul la 80 miliarde $. Prin lege, cea mai mare parte a banilor vor merge către Fondul Naţional pentru Bunăstare, cea mai mare parte a acestuia fiind deţinut în aur şi valută de banca centrală ca parte a rezervelor sale. Dar o parte din bani pot fi folosiţi pentru proiecte de infrastructură şi investiţii pentru susţinerea creşterii economice.

Cât despre fondul suveran, guvernul anticipează că acesta va depăşi 300 miliarde $ în 2024, de la 190,5 miliarde $ în prezent. Către sfârşitul anului trecut, Putin a cerut guvernului să limiteze cheltuielile din acest fond, pentru a avea banii suplimentari la îndemână pentru vremuri grele.

Fondul suveran a mai fost folosit în trecut pentru finanţarea de proiecte afectate de sancţiuni occidentale.

În pofida pandemiei, investitorii străini au privit în continuare Rusia ca pe o destinaţie atractivă de investiţii. Cei mai mari investitori au fost în 2020 Germania, China şi SUA, potrivit EY.

 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24