Business Internaţional

Cum funcţionează algoritmii: YouTube a catalogat incendiul de la Notre-Dame ca ştire falsă

Cum funcţionează algoritmii: YouTube a catalogat...

Autor: Ana Obretin

16.04.2019, 12:05 127

Imagini difuzate live cu incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris, luni seară, de posturi precum CBS şi France 24 au fost iniţial catalogate drept ştiri false de platforma online YouTube, potrivit Variety.

YouTube foloseşte, de mai mult de un an, un program pentru a avertiza utilizatorii privind ştirile false.

Astfel, luni seară, sub unele transmisiuni live cu informaţii privind incendiul masiv care devasta Catedrala Notre-Dame au apărut casete care făceau trimitere la articolul despre atacurile teroriste din SUA din 11 septembrie 2001 publicat în Encyclopedia Britannica, o eroare evidentă.

Casetele ce avertizau utilizatorii că este vorba despre o ştire falsă au apărut la transmisiunile live de luni seară ale CBS News, NBC News şi France 24.

Casetele informative sunt parte a acestui program lansat de YouTube, făcând trimitere la surse terţe precum Encyclopedia Britannica şi Wikipedia în ceea ce priveşte subiecte care sunt frecvent ţinta dezinformării.

Casetele sunt generate pe baza unui algoritm cu scopul de a furniza informaţii verificate privind subiecte despre care au apărut multe ştiri false. Casetele trebuie să furnizeze utilizatorilor YouTube un context mai larg în ceea ce priveşte subiecte istorice şi ştiinţifice foarte cunoscute, însă reprezentanţii platformei spun că, în cazul incendiului de la catedrala pariziană, s-a produs o eroare.

"Suntem profund întristaţi de incendiul produs la Catedrala Notre-Dame", se arată în comunicatul reprezentanţilor YouTube. "Aceste casete sunt generate pe baza unui algoritm, iar sistemele noastre pot face câteodată erori. Am dezactivat aceste casete pentru transmisiunile live despre incendiu", potrivit aceleiaşi surse.

Brigada de pompieri din Paris a anunţat, marţi, că incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost stins, după nouă ore. Incendiul a izbucnit luni, la 18.50 (ora locală) şi 400 de pompieri s-au ocupat de stingerea flăcărilor.

Comandantul Brigadei de Pompieri a Parisului, Jean-Claude Gallet, a declarat că a fost salvată în întregime structura edificiului.

De asemenea, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că cele mai multe dintre obiectele de artă aflate în interiorul catedralei au fost recuperate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels