Business Internaţional

Cum îşi apără Germania companiile în faţa preluării străinilor: Creează un fond de stat menit să apere companii cheie de preluările nedorite

Cum îşi apără Germania companiile în faţa...

Autor: Izabela Cutieru, Mediafax

20.03.2019, 17:00 1232

Germania intenţioneaza ca, până la sfârşitul anului 2019, să promulge o lege ce ar asigura cadrul creării unui fond de stat care să protejeze companiile cheie împotriva preluării de către firme străine, potrivit unor surse guvernamentale citate de Reuters.

Ministrul economiei, Peter Altmaier, a propus fondul în luna februarie, ca parte a unei strategii defensive, iar trei oficiali au declarat că guvernul lucrează acum la proiectele de legi necesare, astfel încât fondul ar putea fi lansat anul viitor.

Doi oficiali guvernamentali de rang înalt, care au cerut păstrarea anonimatului, au afirmat că se urmăreşte ca fondul de investiţii de stat să lucreze cu sectorul privat atunci când cumpără participaţii la companii pentru a elimina preluările nedorite.

Un oficial a declarat că statul ar putea să cumpere iniţial un pachet de acţiuni şi să îl vândă cât mai curând posibil investitorilor privaţi, în timp ce un alt oficial a susţinut că, în unele cazuri, fondul ar putea lucra cu investitorii privaţi încă de la început.

„În trecut, Germania era prea reticentă în a-şi defini interesele naţionale. Acest lucru a început să se schimbe”, a declarat primul oficial guvernamental. „Constatăm că nu mai putem să închidem ochii şi să lăsăm totul să fie decis de jocul liber al forţelor pieţei”, a spus acesta. „Iar acest fapt presupune mai multă protecţie din partea statului.”

Fiind de mult timp un stat ce susţine pieţa liberă, mişcarea Germaniei este un răspuns la metamorfoza Chinei, la nivel statal, de la client la competitor, precum şi la ameninţările preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, cu privire la sancţini comerciale unilaterale şi creşterea tarifelor vamale, potrivit surselor.

De zeci de ani, politicienii germani au urmat principiile ministrului postbelic al economiei Ludwig Erhard, care susţinea că pieţele libere ar trebui să decidă câştigătorii şi pierzătorii, statul oferind cadrul pentru o concurenţă loială.

De asemenea, acţiunile Germaniei au loc într-o perioada în care Uniunea Europeană îşi reconsideră atât strategia industrială, cât şi relaţiile cu China în raport cu de investiţiile companiilor de stat chineze care intră în sectoare critice.

Liderii UE urmează să dezbată acest subiect în cadrul summitului de la Bruxelles din această săptămână.

În Germania, preluarea de către chinezi a producătorului de robotică Kuka, în 2016, a reprezentat un semnal de alarmă pentru guvern, care a subliniat nevoia urgentă ca statul să devină mai activ, au spus oficialii.

Acesta este motivul pentru care guvernul german urmăreşte acum să promoveze noi legi care vor crea fondul de investiţii până la sfârşitul anului, astfel încât să poată fi gata de utilizare în 2020, a declarat primul oficial. „Acest lucru nu presupune că statul va deveni antreprenorial”, a completat acesta. Fondul de stat ar putea fi administrat de KfW sau ar putea fi o entitate cu totul nouă, împuternicită să deţină participaţii la societăţi, a afirmat cel de al doilea oficial.

Un purtător de cuvânt al ministerului economiei a declarat că investiţiile din fondul de stat se vor limita la „cazuri foarte excepţionale”, iar participaţiile vor fi achiziţionate doar pentru o perioadă limitată.

„Astfel de cazuri ar implica, în principal, protecţia infrastructurii critice, în care guvernul ar privi un investitor non-european drept o ameninţare la adresa intereselor naţionale ale Germaniei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului.

Germania şi Franţa, cele mai mari două economii din zona euro, colaborează îndeaproape cu privire la modul în care UE ar putea să îşi revizuiască regulile de concurenţă şi subvenţiile de stat pentru a sprijini campionii europeni care pot concura la nivel mondial.

Ca urmare a deciziei luate de Bruxelles de a bloca o înţelegere feroviară între Siemens şi Alstom - o fuziune menită să contracareze concurenţa chineză - cancelarul german Angela Merkel doreşte prioritizeze reforma legilor europene în domeniul concurenţei, în agenda pregătită pentru anul 2020, când Germania va prelua preşedinţia UE.

Deşi asociaţia industrială germană BDI şi-a manifestat susţinerea pentru planul guvernului de a utiliza o abordare mai asertivă asupra Chinei, de a susţine campionii naţionali şi de a reforma legea concurenţei, a criticat ideea unui fond de investiţii de stat. „Noi instrumente pentru proprietatea statală nu ar trebui folosite pentru a împiedica preluarea anumitor companii, ci ar trebui să sprijine numai proiectele de noi tehnologii”, a declarat directorul general al BDI, Joachim Lang.

În contextul unei nelinişti din ce în ce mai mari în rândul parlamentarilor din cadrul coaliţiei şi al grupurilor industriale, Altmaier încearcă să le reamintească criticilor că Germania va rămâne deschisă investiţiilor străine directe şi că guvernul vrea să intervină cât mai puţin posibil. „Cu toate acestea, pot exista cazuri excepţionale în care statul trebuie să ia măsuri pentru a evita dezavantajele grave pentru economia în ansamblul său şi bunăstarea naţională a ţării”, a declarat Altmaier.

Carsten Linnemann, vicepreşedintele conservatorilor lui Merkel în parlament şi şeful blocului Mittelstand, a respins ideea de intervenţie a statului: „Statul pur şi simplu nu are mai multe cunoştinţe decât piaţa. Această regulă de bază nu s-a schimbat în vremuri de perturbări tehnologice mari, din contră.” Întrebat dacă Parlamentul ar bloca legislaţia pentru un fond de investiţii de stat, Linnemann a declarat că parlamentarii coaliţiei se află încă în proces de formare a unei opinii. El a spus că a împărtăşit, în general, obiectivul guvernului de a sprijini sectorul industrial. „Dar nu vom reuşi acest lucru prin copierea politicii industriale a Chinei, a Statelor Unite sau a Franţei.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO