Business Internaţional

Cum îşi face Apple miliardele: Noul IPhone X este asamblat ilegal de către studenţi, care lucrează ore suplimentare, la fabrica Foxconn din China

Cum îşi face Apple miliardele: Noul IPhone X este...

Autor: Alexandra Cepăreanu

25.11.2017, 16:57 1758

Principalul furnizor Apple din Asia, a angajat studenţi care muncesc ilegal ore suplimentare pentru asamblarea noului model IPhone X, pentru a reuşi să satisfacă cererea după întârzierile producţiei, potrivit Financial Time.

Şase studenţi au declarat pentru Financial Time că lucrează 11 ore pe zi pentru asamblarea IPhone X la fabrica din Zhengzhou, China. Constituţia Chinei interzice munca suplimentară de către studenţii stagiari.

Cei şase studenţi susţin că faceau parte dintr-un grup de 3.000 de studenţi de şcoala de tranzit feroviar urban din Zhengzhou. Ei au fost trimişi în septembrie pentru a lucra la sediul local condus de Hon Hai Precision Industry, cunoscut drept Foxconn, furnizorul sediului din Taiwan al Apple.

Studenţii cu vârste cuprinse între 17 şi 19 ani au declarat că li s-a spus că trebuie să muncească la fabrică timp de trei luni pentru că aveau nevoie de experienţa de muncă pentru a completa dosarul pentru absolvire.  

“Am fost trimişi de către şcolile noastre să lucrăm aici”, a spus Yang, în vârstă de 18 ani, studentă în practică care se pregăteşte să devină însoţitor de tren şi care nu şi-a dezvăluit primul nume pentru a nu fi recunoscută. „Munca de aici nu are nici o legătură cu ce am studiat noi”. Ea a spus că asambla 1.200 de camere de IPhone X pe zi. Şcoala a refuzat dreptul la replică.

Când au fost contactaţi în legătură cu acest caz, Apple şi Foxconn au recunoscut că au  descoperit cazurile studenţilor care lucrau suplimentar şi au început să remedieze lucrurile. Dar ambele companii au spus că studenţii lucrau acolo ca voluntari.

Apple a spus că un audit a dat naştere unor “cazuri de stagii studenţeşti care lucrează ore suplimentare la o instalaţie de furnizare din China”, adăugând “noi confirmăm că studenţii lucrează ca voluntary. Noi îi recompensăm şi le oferim beneficii, dar nu ar trebui să lucreze peste program”.

Foxconn a spus că “toţi lucrează ca voluntari şi sunt recompensaţi în mod corespunzător, dar stagiarii au muncit în afara orelor de lucru, încălcând astfel politica companiei” care interzice studenţilor să lucreze mai mult de 40 de ore pe săptămână.

Lansarea noului IPhone X a fost afectată de problemele producţiei şi a fost întârziată până în luna noiembrie de la data lansată de Apple care trebuia să fie  în septembrie. Săptămânile inactive au făcut ca profitul trimestrial al Foxconn să scadă cu 39%.

Potrivit angajaţilor companiei Foxconn, fabrica din Zhengzhou angaja studenţi în fiecare an în timpul celui mai aglomerat sezon, între luna august şi decembrie. Astfel de angajări creşteau producţia de la 100.000 la 300.000 de IPhone-uri, ei producând 200.000 de IPhone-uri pe zi, au spus angajaţii.

“Aceste practici de cumpărare, a companiei Apple şi a altor companii, au rolul de a reduce costurile producţiei şi îi ajută să facă lucrurile la timp”, a spus Jenny Chan, asistent profesor la Universitatea Politehnică din Hong Kong. “Acest lucru duce la utilizarea muncitorilor care pot fi angajaţi în mod flexibil”.

Foxconn declară că programul de intership “s-a desfăşurat în parteneriat cu guvernul împreună cu mai multe şcoli profesionale din China”.

Ministerul Educaţiei din Henan, cu capitala la Zhengzhou, a emis anunţuri tuturor şcolilor profesionale din provincia centrală chineză, să trimită studenţii care au nevoie să facă practică la Foxconn, potrivit unoi persoane care a văzut anunţul.

Studenţii veneau şi din oraşele din apropiere, precum Kaifeng, Nanyang şi Xinxiang, potrivit unui angajat din fabrica Foxconn, pentru a asambla noul IPhone X. Ministerul Educaţiei a refuzat dreptul la replică.

Asigurarea muncii flexibile a studenţilor este una dintre politicile preferenţiale pe care guvernul de la Henan le oferă fabricii Foxconn pentru a o menţine acolo.

“Provincia Henan face orice pentru a ţine fabrica Foxconn acolo. Nu este vorba numai de taxele pe care aceasta trebuie să le plătească, ci şi despre dezvoltarea industriei. Pentru construirea unei industrii de export prin parteneriatul străin cu Apple”, a spus unui funcţionar local. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO