Business Internaţional

Cum l-a împiedicat Marea Britanie pe Gaddafi să scoată 1 miliard de lire sterline - cash - din ţară, într-o acţiune demnă de un film de spionaj

Cum l-a împiedicat Marea Britanie pe Gaddafi să scoată 1 miliard de lire sterline - cash - din ţară, într-o acţiune demnă de un film de spionaj

Autor: Radu Racu

01.03.2011, 09:57 91

Guvernul britanic a anunţat că a dejucat o tentativă a lideruluilibian Muammar Gaddafi de a retrage bancnote învaloare totală de circa 900 de milioane de lire sterline, scrieABC News. Bancnotele erau plasate legal în valută locală înnord-estul Angliei.

"Ministerul Finanţelor a intervenit pentru a bloca plecarea spreLibia a 900 de milioane de lire sterline, înbancnote", a afirmat premierul britanic David Cameron în faţaCamerei Comunelor, confirmând informaţiile de presă.

Informaţia vine pe fondul blocării a unor active de 30 demiliarde de dolari de către guvernul american, şi pe măsură ce oparte din flota SUA se apropie de Libia pentru o posibilăintervenţie militară.

Lideul libian a încercat să scoată banii dinMarea Britanie săptămâna trecută, perioadă în care Naţiunile Unitenu luaseră poziţie împotriva statului african. Operaţiunea a fostblocată prin metode care ţin de scenariul unui film despionaj.

Conform Financial Times, oficiali din MinisterulFinanţelor au creat un scenariu supervizat chiar deministrul Finanţelor, George Osborne.

Finanţele britanice au realizat că erau necesare mai multe zilepentru obţinerea de documente legale care săblocheze ieşirea din Marea Britanie a seifurilor cu bancnote, şi aucreat în acest sens mai multe controale vamale pentru a câştigatimp.

Autorităţile i-au înştiinţat mai întâi pe interlocutoriilibieni că erau necesare mai multe zile pentru a pregătioperaţiunea care necesită un convoi de 20 de maşini blindate şipentru a găsi un avion adecvat.

Când aliaţii lui Gaddafi au răspuns că oaeronavă era deja pregătită, vameşii au afirmat că acesta nu puteaateriza decât pe un mic aeroport din Kent, în sudul Angliei, la maimulte sute de kilometri în direcţia opusă de locul unde bancnoteleerau depozitate. Ca rezultat al acestor manevre, Osborne a obţinutîntre timp documentele care îl autorizau să oprească ieşirea dinţară a banilor.

Potrivit evaluărilor fă cute la Londra, colonelulGaddafi deţine aproximativ 20 de miliarde de liresterline (23,4 miliarde de euro) în numerar, în cea mai mare partela Londra, potrivit cotidianului The Telegraph. Liderul libian ardeţine, de asemenea, o casă în capitala britanică, estimată lavaloarea de aproximativ 10 milioane de lire sterline (11,7 milioanede euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO