Business Internaţional

Cum loveşte Trump în China ridicând sancţiunile impuse oligarhilor ruşi

Cum loveşte Trump în China ridicând sancţiunile...

Autor: Catalina Apostoiu

29.01.2019, 00:03 1720

Preşedintele american, Donald Trump, a decis să elimine sancţiunile impuse gigantului rus din sectorul aluminiului Rusal şi altor firme ruseşti având legătură cu oligarhul Oleg Deripaska, în pofida presiunilor democraţilor pentru menţinerea restricţiilor, scrie CNBC.

Rusal este al doilea producător de aluminiu din lume ca mărime, după China. Restricţiile impuse acestui grup au impulsionat puternic cererea pentru metalul exportat de producătorii chinezi. Exporturile de aluminiu ale Chinei au atins un maxim record anul trecut. SUA, cea mai mare economie a lumii, sunt în prezent într-un război comercial cu China, locul doi ca PIB la nivel mondial.

Potrivit Bloomberg, ridicarea sancţiunilor asupra Rusal va elimina o sursă de nesiguranţă de pe piaţa aluminiului. Preţul metalului a urcat puternic în aprilie, în momentul anunţării restricţiilor financiare, însă a scăzut în ultimele luni pe fondul speculaţiei privind ridicarea sancţiunilor. La începutul acestei săptămâni, preţul aluminiului a pierdut până la 1,4% pe bursa din Londra.

La începutul acestei luni, 11 dintre colegii republicani ai lui Trump din Senat s-au alăturat democraţilor într-un efort de menţinere a sancţiunilor asupra Rusal, companiei-mamă a acesteia, En+ Group, şi firmei de energie JSC EuroSibEnergo. Efortul a eşuat însă, potrivit CNBC.

Apărătorii sancţiunilor au argumentat că Deripaska, aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, deţine un control prea mare asupra companiilor pentru eliminarea sancţiunilor impuse în aprilie pentru a pedepsi Rusia pentru acţiunile sale, inclusiv anexarea Crimeei.

Unii legislatori ai ambelor partide au declarat de asemenea că eliminarea sancţiunilor ar fi o decizie nepotrivită în contextul anchetelor privind implicarea ruşilor în campania prezidenţială a lui Trump din 2016.

Trezoreria a declarat însă la finalul săptămânii trecută că cele trei companii au redus deţinerile directe şi indirect ale lui Deripaska.

După anunţul Trezoreriei, Rusal a declarat că preşedintele său, Jean-Pierre Thomas, a demisionat ca parte a acordului de ridicare a sancţiunilor. Compania-mamă, EnĂ Group, a anunţat la rândul său demisia mai multor membri ai boardului, decizie menită să satisfacă cerinţele Trezoreriei americane ca boardurile companiilor să fie alcătuite din directori independenţi.

Sancţiunile împotriva lui Deripaska rămân în vigoare.

Oficiali ai administraţiei Trump, şi mulţi republicani care s-au opus eforturilor de menţinere a sancţiunilor, au declarat că se tem în legătură cu impactul asupra industriei mondiale a aluminiului. Aceştia au declarat de asemenea că decizia lui Deripaska de a-şi reduce participaţiile în cadrul companiilor demonstrează că sancţiunile au avut efect. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO