Business Internaţional

Cum propune Bill Gates să fie impozitate marile averi pentru a acoperi deficitele bugetare ale Statelor Unite

Cum propune Bill Gates să fie impozitate marile averi...

Autor: Alex Ciutacu

24.03.2019, 19:03 247

Bill Gates este îngrijorat cu privire la deficitele bugetare ridicate înregistrate de SUA şi susţine că dacă taxele vor creşte pentru a susţine colectările şi veniturile la buget, oamenii bogaţi ar trebui să plătească taxe mai mari, potrivit Bloomberg.

„Colectăm doar 20% din PIB şi cheltuim circa 24% din PIB. Nu poţi lăsa deficitul să crească mai repede decât economia”, a declarat al doilea cel ai bogat om din lume pentru CNN.

Datoria suverană a Statelor Unite a trecut de 22.000 de miliarde dolari săptămâna trecută.

Recent au fost vehiculate mai multe propuneri în spaţiul public, iar una dintre ele ar pune miliardarii americani faţă în faţă cu o impozitare de 70%, aşa cum se practica în 1970 înainte de a fi redusă de preşedintele Ronald Reagan.

Alexandria Ocasio-Cortez, cea mai tânără faţă de Democraţilor a sugerat taxe de 60 sau 70% pe averile care depăşesc 10 milioane de dolari.

Însă Gates susţine că o asemenea abordare nu funcţionează în practică.

„Chiar şi când taxele erau la un nivel ridicat, colectarea efectivă nu a trecut niciodată de 40%, din cauza modului în care oamenii îşi declară veniturile”, transmite cofondatorul Microsoft.

„Dacă vrei să mergi cu această colectare suplimentară, este normal să mergi cu o taxă progresivă, pentru că vrei ca sumele care vin de la cei mai bogaţi 1% sau cei mai bogaţi 20% să fie mult mai mari”, spune el. „Marile averi, dacă scopul tău este să mergi după ele, trebuie impozitate la câştigurile de capital, unde colectarea este la doar 20%”.

Taxarea câştigurilor de capital şi a veniturilor normale cu acelaşi nivel ar simplifica mult lucrurile, crede filantropul, cu o avere de 97,2 miliarde dolari, potrivit Bloomberg Billionaires.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO