Business Internaţional

Cum răspund cele mai afectate ţări din lume epidemiei de coronavirus?

Cum răspund cele mai afectate ţări din lume epidemiei...

Autor: Eduard Ivanovici

11.03.2020, 19:45 471

Ţările asiatice atinse de epidemia de coronavirus au ales abordări diferite de testare, ridicând semne de întrebare vis-a-vis de eficacitatea strategiilor aplicate. Datele oficiale sugerează că rata de infecţii noi din China, epicentrul virusului, a încetinit în ultimele zile. Un trend similar a fost observat în Coreea de Nord, înainte să fie înregistrată în Seul cea mai mare creştere de infecţii noi într-o singură zi, potrivit Financial Times.

În Statele Unite, autorităţile au fost acuzate că nu au testat suficient de mult populaţia. Miercuri, Regatul Unit a anunţat o creştere de 500% a numărului de teste, de la 1.500 la 10.000.

Coreea de Sud testează în masă

Miercuri, se înregistrau în Coreea de Sud aproximativ 242 de cazuri noi, ducând totalul de infecţii la 7.755. Creşterea a fost înregistrată după identificarea unui nou focar de infecţii într-un call center din capitala ţării, după patru zile în care numărul infecţiilor a continuat să scadă.

Autorităţile de la Seul au demarat un program de testare în masă, ca răspuns la numărul constant de infecţii care a început în Daegu, al patrula oraş ca mărime din Coreea de Sud.  

Oficialii plănuiesc să testeze fiecare cetăţean care ar putea găzdui noul virus, incluzând aici atât pacienţii asimptomatici cât şi cei care au arătat simptome. Până în prezent, au fost efectuate peste 210.000 de teste, fiind testaţi în medie 10.000 de persoane pe zi. Rata mortalităţii a rămas sub 1%.

„Multe dintre echipamentele de testare folosite la începutul epidemiei au fost similare cu cele din China, unde acurateţea a fost îndoielnică... Am ezitat să ne exprimăm îngrijorările pentru că am putea alarma şi mai rău publicul”, spune un profesor al Universităţii de Medicină Preventivă din Coreea de Sud.

China se concentrează asupra cazurilor severe

Coronavirusul a infectat peste 80.000 de oameni şi a omorât peste 3.000 în China continentală, însă numărul de infecţii noi scade de la o zi la alta. Marţi, autorităţile spuneau că numărul de cazuri noi a atins cel mai scăzut nivel din luna ianuarie încoace. Oficialii de la Beijing au declarat că izolarea milioanelor de cetăţeni din sud-estul ţării este principalul motiv.

Epidemiologi spun că numărul redus de echipamente de testare a dus la un număr de cazuri noi care, în aparenţă, pare încurajator. Tendinţa Chinei de a exclude cazurile mai puţin severe a rezultat într-o rată a mortalităţii de 3,91%, numărul putând fi mai mare dacă ar fi fost testaţi mai mulţi oameni.

Experţii chinezi spun că doar 30-50% dintre cazurile pozitive sunt detectate folosind echipamentele disponibile în ţară.

Japonia este acuzată că nu testează suficient de mult

Timp de câteva săptămâni după începutul epidemiei, Japonia a testat doar persoanele cu legături în Wuhan, epicentrul gripei chineze, infecţiile interne fiind detectate mult prea puţin în acest timp.

Japonia a testat mai puţin de 10.000 de oameni, înregistrând 513 cazuri pozitive. Unii pacienţi au arătat simptome cu o săptămână înainte de a fi testaţi.

Criticii sunt de părere că guvernul nipon încearcă să minimizeze număr de cazuri pentru a salva Jocurile Olimpice din vară.

Între timp, autorităţile au început să se concentreze tot mai mult asupra volumul de teste efectuate, centralizând o bună parte din resurse asupra celor care au fost deja testaţi, fapt ce explică numărul redus de teste.

Italia a adoptat o strategie similară cu cea a Coreei de Sud

Statul italian a declarat stare de carantină pe întreg teritoriul ţării, după ce epidemia din Lombardia s-a transformat într-o criză la nivel naţional. Miercuri, numărul de decese trecea de 600, fiind infectaţi peste 10.000 de italieni. Au fost testate atât persoane cu simptome cât şi cetăţeni care au fost expuşi la virus.

„Strategia de testare a fost corectă şi raţională, cu precădere în stadiul iniţial al epidemiei. Atunci când problema era minoră, autorităţile au decis să evalueze situaţia”, a declarat Frabrizio Pregliasco, medic virusolog la Universitatea din Milano.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO