• Leu / EUR4.9405
  • Leu / GBP5.6264
  • Leu / USD4.5913
Business Internaţional

Cum răspunde Vladimir Putin la planul de pace al Beijingului: Nu observăm premisele pentru ca această situaţie să urmeze o evoluţie paşnică. Operaţiunea militară specială în Ucraina continuă

Cum răspunde Vladimir Putin la planul de pace al Beijingului: Nu observăm premisele pentru ca această situaţie să urmeze o evoluţie paşnică. Operaţiunea militară specială în Ucraina continuă

Autor: Mihai Draghici

27.02.2023, 15:00 659

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, luni, că examinează atent iniţiativa propusă de China pentru oprirea conflictului din Ucraina prin negocieri, subliniind însă că, deocamdată, nu se întrunesc condiţiile de pace.

"Analizăm cu multă atenţie planul prietenilor noştri chinezi. Este un proces îndelungat. Deocamdată, nu observăm premisele pentru ca această situaţie să urmeze o evoluţie paşnică. Operaţiunea militară specială în Ucraina continuă", a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de cotidianul Le Figaro.

În cursul nopţii, un atac cu drone atribuit armatei ruse s-a soldat cu moartea a două persoane şi rănirea altor trei, în localitatea Hmelnîţkîi, în vestul Ucrainei.

Ministerul chinez de Externe a publicat vineri un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării "suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale". În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor", sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO. "Toate părţile ar trebui să susţină Rusia şi Ucraina spre o singură direcţie, ajungerea la un armistiţiu complet. Toate părţile trebuie să rămână raţionale, să demonstreze reţinere şi să evite amplificarea conflictului, înrăutăţirea crizei sau chiar ieşirea conflictului de sub control", a subliniat Beijingul, insistând pentru eforturi de evitare a unui conflict nuclear.

Rusia a salutat iniţiativa de pace avansată de China, dar a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o "contribuţie importantă".

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9405
Diferență: 0,3045
Ieri: 4.9255
Azi: 4.5913
Diferență: 0,0196
Ieri: 4.5904
Azi: 5.6264
Diferență: 0,4481
Ieri: 5.6013
Azi: 5.0084
Diferență: 0,407
Ieri: 4.9881