Business Internaţional

Cum s-a schimbat viaţa de liceu. Şapte adulţi au fost înscrişi la liceul Highland Park pentru un semestru, pentru a înţelege cu ce probleme se confruntă elevii secolului XXI - GALERIE FOTO

Adulţi înscrişi la liceul Highland Park

Adulţi înscrişi la liceul Highland Park

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.03.2018, 19:51 394

„Liceul nu mai este ce-a fost odată”, este mesajul grupului „Undercover High”, care a trimis şapte adulţi să retrăiască timp de un semestru viaţa de liceul, în cadrul liceului Highland Park din Topeka, Kensas, scrie Business Insider.  

Adulţii sub acoperire aveau vârste cuprinse între 21 şi 26 de ani, când au început filmările, anul trecut. Ei au mers la ore, au mers în cluburi cu ceilalţi elevi şi au vâzut problemele cu care se confruntă adolescenţii în fiecare zi.

Chiar şi pentru cei care au terminat liceul acum câţiva ani, experienţa unui semestru petrecut în liceu a fost complet diferită faţă de prima dată.

În continuare, mai jos sunt prezentate şapte lucruri pe care adulţii le-au descoperit despre viaţa de liceu din zilele noastre şi pe care mulţi nu le realizează.

1. În primul rând, reţelele de socializare au schimbat complet regulile jocului.

Social media are un efect profund asupra vieţilor adoleşcenţilor. Internetul le distrage atenţia, făcându-i să fie mereu online pe site-urile de socializare.

„Experienţa trătă de mine când eram în liceu, acum şase ani, s-a schimbat complet din cauza tehnologiei, computerelor, telefoanelor şi reţelelor de socializare. Nu există cale de scăpare”, a spus pentru Business Insider, Shane Feldman, unul dintre adulţii implicaţi în proiect, care a absolvit liceul în 2012. 

2. Profesorii au şi mai puţin control asupra elevilor

Social media nu este doar un fenomen care are loc după orele de clasă. Adulţii infiltraţi în liceu au fost şocaţi să observe că majoritatea elevilor îşi petrec cea mai mare parte a timpului accesând telefoanele.

„Se presupune că nu ai voie să scoţi telefonul din buzunar când eşti în timpul orelor, dar sincer, cui îi pasă”, a spus un elev.

Beryl New, preşedintele liceului Highland Park, a spus, în timpul filmărilor, că indiferent dacă blochează reţeaua de internet, elevii găsesc o cale de a accesa reţelele de socializare, iar profesorii se plâng că este foarte greu să îi ţină pe elevi atenţi la ore. 

3. Intimidările dintre elevi nu se opresc nici după ce sună clopoţelul

Un alt dezavantaj al tehnologiei avansate este faptul că activitatea de intimidare este deschisă 24/7.

Cel mai rău lucru este faptul că autorităţilor şi profesorilor le este foarte greu să identifice aceste lucruri, iar icidentele care încep în sala de clasă continuă şi în timpul liber.

„Un copil poate fi intimidat şi de o singură persoană, din cauza unui incident întâmplat pe terenul de joacă sau un incident care a avut loc cât timp aştepta autobuzul, iar acest lucru nu poate fi oprit”, a spus  Beryl New pentru jurnaliştii de la Business Insider.

Un alt exemplu ar fi o situaţie în care un elev nu suportă alt elev, iar ceilalţi se alătură taberelor în funcţie de principalii actori. „Incidentul continuă următoarea zi, iar între timp cineva vrea să bată pe altcineva din tabăra adversară, alţi elevi nu mai vin la şcoală din cauză că le este frică şi alţii ajung la suicid”.

4. Fetele încearcă să atragă atenţia postând poze indecente pe reţelele de socializare

Adulţii infiltraţi în liceu au observat că singura problemă pe care fetele o au în liceu este reprezentată de postarea pozelor indecente pe reţelele de socializare, pentru a atrage popularitate şi a fi plăcute de ceilalţi elevi.

„Pentru ei este ceva foarte normal să posteze aceste poze, pe care noi ceilalţi le considerăm imorale, doar pentru a fi apreciate de ceilalţi pe site-urile de socializare”, a spus pentru Business Insider Nicolette, una dintre elevele sub acoperire, în vârstă de 22 de ani.

Consecinţele acestor fapte pot fi devastatoare pentru o fată, iar când se maturizează ajung sp le fie ruşine pentru deciziile luate în rpimul an de liceu.  

„Fetele care se expun sunt de obicei boboace, adică în primul an de liceu. Sunt fraiere şi trimit astfel de poze indecente tuturor celor care le cer”, a spus o altă participantă la proiect.

5. Elevii se confruntă cu depresii într-un număr record

Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, având în vedere răspândirea folosirii smartphone-urilor şi a social media, care a dus la creşterea numărul de depresii şi sinucideri în rândul adolescenţilor americani.

În mare parte, reţelele de socializare sunt folosite de către adolescenţi pentru a-şi creea o imagine şi pentru a deveni populari.

„Nu este vorba doar despre imaginea creeată în timpul şcolii, ci implică şi lucruri de genul: ce pantofi port astăzi? Ce branduri sunt la modă?”, a adăugat Nicolette.

Elevii merg pe ideea că trebuie să aibă grijă de imaginea lor pe reţelele de socializare, să strângă cât mai multe likeuri şi cât mai mulţi followeri.

6. Să fii însărcinat când eşti elev  în liceu nu mai aduce jigniri ci susţinere din partea grupurilor organizate special pentru eleve care rămân însărcinate înainte să termine liceul

Nicolette, face parte din grupul adolescentelor care au rămas însărcinate în timpul liceului.

„Mulţi oameni mi-au spus că viaţa mea este terminată şi că nu îmi pot continua studiile din cauza sarcinii. Nu am simţit susţinere din partea nimănui”, a spus Nicolette.

În ciuda acestor fapte, experienţa trăită de ea în liceul Highland Park a fost complet diferită.

„Acest liceu a implementat un program care să vină în ajutorul adolescentelor care sunt însărcinate sau au deja copii, pentru a le ajuta să îşi termine studiile”, a adăugat Nicolette.

Programul implementat de liceu a inspirat-o pe Nicolette să creeze un grup de suport pentru fetele care rămân însărcinate în timpul liceului.

7. În cele din urmă, adolescenţii îşi doresc pe cineva cu care să poată vorbi despre orice

Cele mai importante conexiuni pe care adulţii şi le-au făcut în timpul semestrului petrecut la liceul Highland Park sunt cu elevii care au „probleme”.

Pe parcursul semestrului, participanţii au încercat să fie alături de elevii care susţineau că au probleme şi au aflat că cei mai mulţi se confruntă cu probleme legate de viaţa de familie, de relaţiile extraconjugale, se tem pentru viitorul lor, îşi pun întrebări legate de sexualitatea lor sau au tragedii personale.

„Ce am observat în timpul petrecut în liceul Highland Park este faptul că adulţii nu au nici cea mai vagă idee prin ce trec adolescenţii din ziua de astăzi”,  a spus Feldman pentru Business Insider.

El a adăugat că adolescenţii au nevoie ca adulţii să îi înţeleagă şi să vadă problemele cu care se confruntă. „Nu cred că profesorii sau părinţii ştiu cu ce probleme au ei de a face în fiecare zi”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO