Business Internaţional

Cum să investeşti în Bitcoin fără să cumperi Bitcoin. Soluţiile propuse de analişti

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

22.05.2021, 21:35 1947

Evenimentele din ultima săptămână au arătat de ce unii oameni au devenit sceptici în ceea ce priveşte investiţiile în Bitcoin. Cu un singur Tweet scris de Elon Musk, moneda a generat pierderi de sute de miliarde de dolari de-a lungul pieţei crypto.

Mulţumită unor investitori, există mai multe moduri de a paria asupra viitorului criptomonedei, scrie Bloomberg.

Anul acesta, Securities and Exchange Commission (ASF-ul american) va decide dacă va aproba investiţiile de tip exchange-traded fund (ETF) cu expunere la Bitcoin. Între timp, câteva companii asociate cu lumea criptomonedelor s-au listat la Bursa din New York, iar numărul firmelor care cumpără Bitcoin a continuat să crească, acţiunile fiind influenţate de fluctuaţiile înregistrate de monedă.

Dezvoltarea ecosistemului crypto vine pe măsură ce monedele digitale ajung în mainstream. Totuşi, câteva alternative ar consta în:

Cumpărarea acţiunilor din cadrul unor companii asociate cu Bitcoin

Companiile au structuri care pot fi mult mai familiare investitorilor obişnuiţi: echipe de executivi care iau decizii şi rezultate financiare care sunt, ulterior, dezvăluite.

„Ar putea fi mult mai uşor ca oamenii să abordeze industrii pe care deja le înţeleg, sectoare care adoptă aceste tehnologii pentru a deveni mai eficiente. Investitorii pot beneficia de un loc mai bun de start”, spune Sweta Bhargav, consilier al firmei de planning financiar Adviso Wealth.

Listarea Coinbase pe Nasdaq a reprezentat un test al acestei strategii. Întrucât majoritatea veniturilor vin din taxele plătite de clienţi pentru a depozita şi tranzacţiona fonduri, evaluările exchange-ului de criptomonede fluctuează în funcţie de preţul Bitcoin-ului.

„Veniturile nete sunt dependente de preţurile activelor crypto şi volumul de tranzacţii efectuate pe platformă”, spune compania.

Totodată, investitorii se pot concentra pe companii care au încredere în creşterile raportate de Bitcoin şi deţin un număr considerabil de participaţii. Tesla, de exemplu, a cumpărat în februarie 1,5 miliarde de dolari în Bitcoin. Alte companii publice care au efectuat mişcări similare sunt MicroStrategy şi Galaxy Digital Holdings.

Investiţii în tehnologie

Bitcoin-ul este o monedă digitală: Fiecare unitate este un dosar criptat şi depozitat pe blockchain, tehnologia de tip registru imuabil din spatele criptomonedelor. Oamenii sunt „răsplătiţi” cu Bitcoin dacă rezolvă probleme matematice complexe prin care se verifică tranzacţiile monedei.

„Nu mai trebuie să fii un împătimit al computerelor pentru a mina. Există companii care pot face acest lucru pentru tine”, a declarat Julius de Kempenaer, analist la Stockcharts.com.

Marathon Digital Holdings şi Riot Blockchain sunt două dintre cele mai mari firme din sector. Pe site-ul Marathon, compania susţine că, dacă vei deţine o participaţie, „vei obţine expunere la Bitcoin fără să fii nevoit să te confrunţi cu seria de complicaţii pe care o generează achiziţia directă a activului”.

Riot, grup specializat în achiziţia de business-uri asociate cu lumea crypto, a dezvăluit luna trecută că va cumpăra cea mai mare unitate de minare de Bitcoin din America de Nord, într-o afacere estimată la 651 de milioane de dolari în cash şi acţiuni.

Trusturi

În ultimii ani, Grayscale Bitcoin Trust a fost principalul loc prin care se poate obţine expunere indirectă la Bitcoin. Trustul le permite investitorilor să deţină moneda fără să fie nevoiţi să îşi creeze aşa-zisul portofel digital, care stochează dosarele dedicate tranzacţiilor cu monede virtuale.

Dezavantajul este că Grayscale percepe un comision de 2% pentru gestionarea fondului.

„Dacă deţii Bitcoin în mod direct, nu plăteşti nicio taxă de tranzacţionare sau deţinere”, spune Ryan Cole, consilier în cadrul firmei de administrare a averii Citrine Capital.

Exchange-traded fund (ETF)

Grayscale Investments, grupul din spatele Grayscale Bitcoin Trust, spune că îşi va transforma trustul într-un ETF odată ce autorităţile financiare din SUA îşi vor da acordul cu privire la noua structură. În ultimele săptămâni, câţiva emitenţi au depus cereri  după ce primul ETF pe Bitcoin din America de Nord a început să fie tranzacţionat în Canada.

Investitorii cred că un ETF pe Bitcoin le-ar putea permite să cumpere şi să vândă mult mai uşor criptomoneda, eliminând complexitatea creată de stocare şi integrarea în portofoliu.

Până atunci, investitorii se pot orienta spre fondul Amplify Transformational Data Sharing, care monitorizează companiile legate de tehnologia blockchain şi criptomonede.

„Prin intermediul acestui produs, poţi investi în nume precum PayPal, Square, Vista, companii publice de minare a Bitcoin-ului şi producători precum Nvidia, care dezvoltă cipurile folosite la minarea de criptomonede”, spune Luke Suddars, analist la firma de brokeraj Pepperstone Group.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO