Business Internaţional

Cum să pierzi 3 miliarde de euro în bitcoini în India. O poveste cu răpitori care au fost de fapt răpiţi şi cu politicieni fugari

Cum să pierzi 3 miliarde de euro în bitcoini în India....

Autor: Răzvan Botea

12.08.2018, 08:21 315

Acuzaţii de evaziune fiscală, corupţie, un răpitor care a fost răpit, un politician pe fugă şi miliarde de dolari în bitcoin pierduţi. Acesta este tradingul de cripto în stilulul Gujarat, un stat din vestul Indiei.

Cele prezentate mai sus sunt parte dintr-o investigaţie din statul al cărui guvern este condus de prim-ministrul Narendra Modi. Acuzaţiile sunt că investitorii au recurs la o schemă de tip Ponzi, obţinând profituri uriaşe de pe urma unor fonduri investite de alte persoane şi nu din veniturile afacerilor. Scandalul acesta ar putea fi chiar mai mare decât cel mai mare scandalul din domeniul bancar din India.

Povestea a început în februarie, când dezvoltatorul imobiliar Shailesh Bhatt a susţinut că a fost răpit de un grup de poliţişti care au cerut plata a 200 bitcoin (aproximativ 1,8 mil. dolari la vremea aceea) pentru eliberarea sa.

Departamentul de elită de investigaţii din India a fost solicitat pentru rezolvarea situaţiei şi probele au indicat o potenţială fraudă de proporţii uriaşe. Opt agenţi de poliţie au fost puşi sub acuzare şi suspendaţi din funcţie pe perioada procesului.

Conducătorul operaţiunii de fraudare a fost asociatul lui Bhatt, Kirit Paladiya, şi cereierul din spatele planului a fost unchiul acestuia din urmă, Nalin Kotadiya, un fost membru al partidului de la conducerea Indiei. Bhatt a fost acuzat de asemenea.

Paladiya este în acest moment în închisoare, fiind acuzat de răpire şi extorcare de bani, iar Bhatt şi Kotadyia sunt în acest moment fugari, potrivit poliţiei. Kotadiya a postat un videoclip pe Whatsapp în aprilie în care nega toate acuzaţiile şi în care spunea că a informat autorităţil în privinţa schemei cu criptomonede, spune jurnalistul indian Prashant Dayal, cel care a făcut dezvăluirile.

În materialul video, Kotadiya spune că Bhatt este responsabil pentru fraudă şi ameninţă că va face publice dovezi care implică şi alţi politicieni. Atât Bhatt, cât şi Paladiya au negat orice acuzare, potrivit avocaţilor acestora.

Între 2016 şi 2017, Bhatt a investit în Bitconnect, o platformă de tranzacţionare şi educaţie în ceea ce priveşte criptomonedele. Platforma a fost promovată în zona Gujarat de către de o persoană pe nume Satish Kumbhani, potrivit lui Bhatia, inspectorul echipei de elită de investigaţii.

Kumbhani este unul dintre fondatorii Bitconnect, care a fost pus sub acuazaţii de escrocare a mai multor persoane din mai multe ţări ale lumii, potrivit grupului de nvestitori „Paza Cripto”, care l-au dat în judecată pe acesta.

Aceşti investitori în criptomonede vor să se răzbune pe escrocii care i-au jupuit de bani şi iau justiţia în propriile mâini: „Paza Cripto” a pornit vânătoare escrociilor din lumea criptomonedelor

Cum preţul criptomonedei a sărit anul trecut în aer, de la 1.000 de dolari la 19.500, valoarea Bitconnect a urmat acest curs. Bhatt şi alţi investitori din Gujarat au pompat botcoini în platformă în valoare de 3,2 mld. dolari, potrivit lui Bhatia.

Fluxurile de bani au venit din partea investitorilor ca rezultat al acţiunii lui Modi din noiembrie 2016. Acesta a hotărât să retragă din circulaţie bancnote în valoare de 15 trilioane de rupii indiene, în cadrul unui efort de a reduce evaziunea fiscală.

Ca rezultat la acţiunea acestuia, aproape 45 de miliarde de rupii indiene (650 mil. dolari) au fost ascunşi în diverse active, inclusiv criptomonede.

În următoarele zile, când indienii au aflat că au la dispoziţie 60 de zile pentru a preda băncilor bancnotele sau le vor pierde, Google a identificat un volum mult mai mare de căutări despre metode de spălare de bani. Majoritatea căutărilor au fost lansate din Gujarat, arată Google Trends.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO