Business Internaţional

Cum se exclude Grecia singură din zona euro

Cum se exclude Grecia singură din zona euro

Autor: Paul Comsa

27.02.2012, 12:53 642

Deşi riscul de fragmentare al zonei euro a fost aparent redus după aprobarea pachetului de 130 mld. euro care a salvat Grecia de la faliment în martie, când trebuie răscumpărate obligaţiuni de 14,5 mld. euro, numeroşi analişti apreciază că este doar o chestiune de timp până când statul elen va ieşi de unul singur din zona euro.

Ultimele statistici arată că Grecia deja nu mai face parte la multe capitole din categoria statelor care au adoptat moneda unică europeană. Din cauza reducerii salariilor şi a creşterii poverii fiscale, trei sferturi din doctori, avocaţi şi ingineri încasează venituri scăzute care nu le permit să-şi asigure condiţiile minime de existenţă, fraudele fiscale "rup" anual 20 mld. euro de la bugetul statului (8,5% din PIB), iar datoriile evazioniştilor faţă de stat au urcat la 63 mld. euro (27% din PIB), scrie agenţia Thomson Reuters.

Nici la nivel macroeconomic situaţia nu se prezintă mai bine pentru statul din sud-estul Europei. Grecia se află deja într-un faliment organizat şi este menţinută pe linia de plutire de ajutoarele UE, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, din care contribuţia cea mai mare o are de departe Germania. În numai trei ani, Grecia a contractat credite externe care totalizează 347 mld. euro, echivalentul a 150% din PIB, iar împrumuturile nu par să fie suficiente în opinia multor analişti, dar şi politicieni germani.

"Nu pot garanta că drumul pe care am pornit va conduce spre succes. Probabil nu este ultima oară când Bundestag-ul (n.red.- Parlamentul German) acordă asistenţă financiară Greciei", apreciază ministrul de finanţe german Wolfgang Schaeuble.

Mai mult, tensiunile dintre partenerii europeni nu s-au redus după aprobarea pachetului financiar pentru Grecia. La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul de interne Hans-Peter Friedrich a declarat că Grecia ar trebui să iasă din zona euro.

"Şansele ca Grecia să-şi revină şi să devină mai competitivă sunt cu siguranţă mai mari în afara uniunii monetare decât în cadrul ei", apreciază Friedrich, citat de Wall Street Journal.

De asemenea, liderii germani pledează pentru o strictă implementare a măsurilor de austeritate în Grecia şi nu sunt mulţumiţi de progresul reformelor de la Atena.

"Este clar că mai multe ajutoare financiare nu vor fi acordate Greciei dacă statul nu-şi respectă angajamentele", a afirmat vineri guvernatorul Bundesbank, banca centrală a Germaniei, Jens Weidman.

De cealaltă parte, în Grecia numeroşi politicieni şi cetăţeni eleni condamnă măsurile de austeritate impuse de Berlin.

"Uniunea Europeană suferă sub Germania. Angela Merkel vrea să domine statele din sudul Europei", a afirmat Georgios Karatzaferis, şeful partidului de dreapta LAOS şi numai una din vocile de la Atena care militează pentru ieşirea ţării din spaţiul monedei unice.

Tensiunile politice dintre cele două state şi duritatea programului de austeritate pot determina autoexcluderea Greciei din zona euro în acest an.

"Dacă poporul grec sau elita politică elenă nu respectă toate condiţiile impuse de UE, se vor exclude ei înşişi din zona euro", concluzionează ministrul luxemburghez de finanţe Luc Frieden.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO