Business Internaţional

​Cum se folosesc croaţii de serialul ”Urzeala tronurilor” pentru a atrage turişti şi a readuce la viaţă industria filmului

​Cum se folosesc croaţii de serialul ”Urzeala...

Autor: Liviu Popescu

12.07.2014, 09:27 1340

“Urzeala tronurilor”, cel mai popular serial TV din ultimul timp, a mărit numărul de turişti care vizitează Croaţia, unde sunt filmate majoritatea episoadelor, şi ar putea să-i redea ţării reputaţia de locaţie ideală pentru a turna un film pe care o avea înaintea perioadei Iugoslave, scrie CNBC.

“Mulţumită serialului, mulţi turişti vin să ne viziteze vechile ziduri din Dubrovnik , înalte de peste 25 de metri, şi cele din Split”, a spus ministrul adjunct al turismul din Croaţia Ratomir Ivicic.

Sezonul al cincilea va fi filmat în Šibenik, un alt oraş frumos al Croaţiei, a adăugat el.

În sezonul patru audienţa pentru “Urzeala tronurilor” a crescut cu 24% faţă de sezonul precendent, ceea ce aduce serialul pe picior de egalitate cu ultimele episoade din “Clanul Soprano”, cu James Gandolfini în rolul principal.

Serialul produs de HBO a fost filmat în diverse locuri din Europa şi a atras interesul pentru oraşe precum Dubrovnik, un vechi port croat declarat de UNESCO ca fiind unul dintre cele mai importante monumente ale culturii, care în ” Urzeala Tronurilor” reprezintă oraşul Debarcaderul Regelui (King’s Landing).

Reprezentanţii primăriilor din Dubrovnik şi Split pun la dispoziţie tururi speciale pentru cei care doresc să trăiască pe viu spectacolul epopeei fantastice scrise de George R.R Martin şi transformată într-un serial de succes de HBO.

Winds of War

Mai mult seriale şi filme internaţionale au avut decorul în Croaţia în timpul perioadei Iugoslave. Printre ele s-au numărat “Winds of War”,ecranizarea unei poveşti din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, şi comedia “Încurcături la Vatican”(The Pope must die) cu Robbie Coltrane în rolul principal, filmat chiar înainte izbucnirii Războiului Croat de Independenţă din 1991.

În condiţiile în care câţiva producători de filme alegeau Belgrad, capitala Iugoslaviei, majoritatea se îndreptau către Croaţia şi considerau că aici este punctul central pentru a turna un film. Oraşul Zagreb a ieşit în evidenţă întrucât are aspectul unei localităţi central europene tipice asemănătoare cu Viena, în care costurile de filmare erau mult mai ridicate, sau Praga, în care costurile erau mai mici, dar avea inconvenientul că încă se afla în spatele Cortinei de Fier.

Marile studiouri de film din oraşul Zagreb au rezistat până în prezent, dar măcelul din ani 1990 a dus industria de film aproape de colaps.

Aceasta încă nu şi-a revenit pe deplin după evenimentele de acum aproape două decenii, dar are şansa să se folosească de oportunitatea uriaşă pe care a adus-o serialul “Urzeala tronurilor” pentru a atrageînapoi regizorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO