Business Internaţional

Cum se luptă una dintre cele mai afectate ţări din Europa cu pandemia: Medicii spanioli îi sună pe toţi bolnavii de Covid-19, ca să afle cu cine au intrat în contact

Cum se luptă una dintre cele mai afectate ţări din...

Autor: Felix Damian

01.08.2020, 15:15 251

Medicii, asistentele şi alte cadre sanitare din Spania îi sună zilnic pe bolnavi ca să afle cu cine au intrat aceştia în contact. Combaterea pandemiei de coronavirus din Spania depinde acum de o reţea de cadre medicale însărcinate cu anchetarea tuturor cazurilor.

Medicii din Spania se străduiesc să stăvilească avalanşa de noi cazuri de Covid-19, care au trecut de 6.000 în ultimele 4 zile.

Cele mai multe infectări se produc în reuniunile de familie sau în barurile de noapte.

Astfel, epidemiologi sau chiar medici sau asistente de la clinici de cartier, aşa numiţii „trakers”, sună zilnic pacienţii cu Covid-19 ca să afle cu cine au fost în contact până la apariţia simptomelor.

Cu fiecare dintre ei trebuie să aibă o discuţie de 30-40 de minute, timp în care pacientul îşi dă acordul să dezvăluie identitatea celor cu care a intrat în legătură. După aceea, medicii îi sună pe prietenii bolnavilor ca să afle în ce stare se află şi să-i avertizeze cu privire la posibila apariţie a simptomelor.

Această muncă este vitală pentru controlarea răspândirii virusului, iar Societătea de Sănătate Publică din Spania atrage atenţia asupra nevoilor pe care le are sistemul sanitar în aceste momente. În regiunea Catalonie, medicii au anunţat că este nevoie de 2.000 de „trackers”, în prezent existând doar 150.

Dacă vrea să evite o nouă blocare a întregii activităţi economice, guvernul spaniol trebuie să mărească numărul de epidemiologi, care este tot mai mic, pe măsură ce numărul cazurilor creşte.

Ministerul spaniol al Apărării a demarat deja un plan de contingenţă care include şi pregătirea specialiştilor în astfel de anchete epidemiologice. În principiu, urmăritorii militari ar putea fi solicitaţi şi de sistemul public din Spania, în regiunile depăşite de situaţie.

„S-a pus accentul pe asistenţa primară. Medicii de specialitate, medicii de familie, împreună cu asistenţii, se ocupă de identificarea cazurilor şi le urmăresc. Adică trebuie să întrebe ce contacte au avut cei infectaţi, să ancheteze şi să facă probe concentrice. Asta înseamnă probe la toate persoanele cu care au avut contact, ca să detecteze posibile infectări şi dacă este necesar să dispună izolarea”, a explicat Ildefonso Hernández Aguado, purtător de cuv. al Societăţii de Sănătate Publică din Spania.

„Vom putea să convieţuim cu virusul doar dacă vom fi capabili să facem această muncă epidemiologică de urmărire a contactelor. Să ne gândim şi că nu este suficient cu asta. Trebuie să ne pregătim în perspectivă, ca să prevedem care sunt posibilele focare de contagiere. Aşa cum ni se întâmplă acum cu muncitori sezonieri sau cu viaţa de noapte. Trebuie să putem să ne pregătim pentru astfel de situaţii şi să le putem controla mai bine”, a mai declarat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO