♦ Cei mai mulţi dintre est-europeni nu au fost niciodată în SUA şi probabil că nu vor ajunge niciodată acolo ♦ Accesul multora la ţara de peste ocean a fost chiar restricţionat mult timp ♦ Însă nimic nu-i împiedică pe oameni în a avea preferinţe în ceea ce-i priveşte pe cei doi concurenţi din cursa pentru preşedinţia SUA.
Cetăţenii unguri, la fel ca politicienii care-i conduc, ar prefera ca Donald Trump să fie ales preşedintele SUA. Un sondaj recent din Slovacia arată că etnicii maghiari de acolo înclină, de asemenea, spre republican. Comunitatea ungară din această ţară este una dintre cele mai numeroase dacă este raportată la populaţia slovacă. Slovacii, în schimb, ar vrea-o la Casa Albă pe democrata Kamala Harris. În Polonia, cea mai mare economie regională şi principalul aliat politic şi în materie de securitate al SUA din Europa de Est, cei mai mulţi cetăţeni cred că dacă Trump redevine preşedintele Americii ţara lor ar fi în mai puţină siguranţă.
În Cehia, cei care ar vota-o pe Kamala Harris sunt de două ori mai mulţi decât cei care-l preferă pe Trump. Dintre statele regionale, Polonia exportă cel mai mult în America. Exporturile poloneze de bunuri către această piaţă s-au situat la 11 miliarde euro în 2023, potrivit datelor de la Eurostat. Urmează Cehia, cu exporturi de 5,5 miliarde euro, Slovacia, cu 4,9 miliarde euro, Ungaria, cu 4,4 miliarde euro, şi România, cu exporturi de doar 2,1 miliarde euro. Spre comparaţie, liderul european, Germania, a exportat de 158 miliarde euro. În Europa de Est, la importuri din SUA conduce tot Polonia, cu achiziţii de bunuri de 10,4 miliarde euro. Cehia se clasează pe locul doi, dar se află la mare distanţă, cu importuri de 3,6 miliarde euro.
Urmează Ungaria, cu două miliarde euro, şi România, cu 1,4 miliarde euro. Slovacia a importat de doar 660 milioane euro. Dar acest lucru a permis Slovaciei să fie campioană regională la excedent comercial cu SUA. Ungaria, Cehia şi România se află pe următoarele locuri. Polonia este ultima, dar trebuie observat că niciuna dintre aceste ţări est-europene nu are deficit comercial cu SUA. Iar legat de Polonia trebuie spus că această ţară importă gaze naturale lichefiate din SUA şi poate face acest lucru prin terminalul de GNL de la Swinoujscie. De altfel, Polonia este prima ţară din Europa centrală care a importat GNL americane, care vin cu vapoare-cisternă. Adevărata implicare pozitivă a unui stat străin în economia altui stat se vede la nivel de investiţii.
Investiţiile americane în Polonia totalizau la finalul anului 2022 circa 12 miliarde dolari. Pentru Ungaria, guvernul american are date din 2021 şi acestea arată un nivel un pic mai mic, de 11,4 miliarde dolari. ISD americane în Cehia s-au situat în 2021 la 5,2 miliarde dolari. În România, în 2022 indicatorul a arătat
2,9 miliarde dolari. Slovacia a primit investiţii americane de doar 661 milioane dolari. Aici se poate observa că investiţiile nu sunt proporţionale cu mărimea economiei. Polonia este cea mai mare economie est-europeană în ceea ce priveşte PIB-ul nominal. Pe locul doi este România, care a ajuns aici după ce a întrecut anul trecut Cehia. Ungaria se situează pe locul patru. De asemenea, trebuie remarcat şi faptul că guvernul maghiar al lui Viktor Orban este în relaţii conflictuale cu administraţia americană a lui Joe Biden.
Politica pare să influenţeze preferinţele publicului în ceea ce-i priveşte pe cei doi candidaţi din cursa pentru Casa Albă. Ungurii îl iubesc pe Trump, dar ceva mai puţin după ce Harris l-a înlocuit pe Biden. Fostul preşedinte american are o bază apreciabilă de fani în alegătorii Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, pentru care Trump are numai cuvinte de laudă şi care a declarat că va sărbători cu şampanie victoria prietenului său american. Trump se laudă cu o relaţie încă nedefinită cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin, în timp ce Orban a rămas singurul prieten, dintre liderii europeni, al conducătorului rus. Spunând că promovează pacea, Orban a căutat să pună obstacole în calea eforturilor Uniunii Europene de a ajuta Ucraina, stat atacat de Rusia.
Presa guvernamentală din Ungaria a scris mult despre cum democraţii americani au încercat să submineze guvernul Orban. Cei mai mulţi unguri se aşteaptă ca Trump să câştige alegerile, potrivit presei maghiare. În Polonia este mai complicat. Această ţară îi are ca vecini pe Rusia, Ucraina şi Belarus. Militar, a cooperat excelent cu SUA. La cheltuieli militare întrece şi cele mai mari puteri economice ale Europei, ceea ce este pe placul lui Trump.
Preşedintele polonez Andrzej Duda a căutat să se afişeze cu acesta. Premierul Donald Tusk este un critic al republicanilor în privinţa poziţiei lor faţă de conflicul din Ucraina. În trecut nu s-a dat în lături nici de la a-l critica pe Trump. Într-un sondaj publicat de ziarul polonez Rzeczpospolita, 44% dintre participanţi au spus că ei cred că siguranţa Poloniei se va reduce dacă Trump este reales preşedinte în SUA. Doar 20% cred că siguranţa se va îmbunătăţi.
În Cehia, un sondaj al agenţiei STEM/MARK a găsit că Harris are acolo de două ori mai mulţi susţinători decât Trump. Dar despre niciunul dintre candidaţi nu se poate spune că se bucură de simpatia cehilor. Ei pur şi simplu aleg răul cel mai mic.