Business Internaţional

Cum Uniunea Europeană ar putea continua să importe mult timp de-acum încolo gaze ruseşti şi cum creşte rolul Bulgariei în aprovizionarea Europei

Ministrul turc al energiei Alparslan Bayraktar a menţionat posibilitatea redirecţionării către UE a gazelor azere destinate iniţial Turciei şi înlocuirea lor cu gaze ruseşti adiţionale care să fie vândute pe piaţa turcească. Turcia preferă să-şi extindă exporturile prin Bulgaria, a precizat oficialul.

Ministrul turc al energiei Alparslan Bayraktar a menţionat posibilitatea redirecţionării către UE a gazelor azere destinate iniţial Turciei şi înlocuirea lor cu gaze ruseşti adiţionale care să fie vândute pe piaţa turcească. Turcia preferă să-şi extindă exporturile prin Bulgaria, a precizat oficialul.

Autor: Bogdan Cojocaru

13.08.2024, 22:32 4409

Turcia are o producţie internă de gaze naturale în creştere şi im­portă combustibil din Rusia şi Azerbaidjan, ambele state fiind furnizori şi pentru Uniunea Euro­peană. Va importa şi gaze naturale lichefiate de la Exxon. Dar şi Turcia vrea să devină expor­tator major de gaze către UE, regiune la care este conectată prin conducte. Ankara este pre­gătită să facă acest lucru dar doar dacă primeşte garanţii că va avea cerere de la statele europene în următorii 10-15 ani.

Turcia este deja exportator de gaze pentru UE, dar a furnizat până acum cantităţi mici. Şi cel mai probabil nu este combustibil turcesc, ci rusesc sau azer. Rusia este cel mai mare furni­zor de gaze al Turciei, iar guvernul de la An­kara a negociat „preţuri spe­ciale“ cu Moscova anul trecut, indepen­dente de condiţiile con­tractuale o­biş­nuite convenite cu Gaz­prom, a explicat ministrul turc al energiei şi resurselor natu­rale Alparslan Bayraktar într-un interviu pentru Bloomberg.

Şi Azerbaidjanul este pregă­tit să-şi majoreze exporturile de gaze către UE, însă şi el are nevoie de ga­ran­ţii de la statele europene că va exista cerere. Însă, la fel ca Turcia, şi această ţară importă gaze din Rusia, cu toate că este produ­cător major. Mai multe surse, luate în seamă inclusiv de Parla­mentul European, spun că în 2022 monopolul rusesc al exporturilor de gaze Gazprom şi SOCAR, compania de gaze a Azerbaidjanului, au încheiat un contract pentru livrarea a un miliard de metri cubi de gaze ruseşti între noiembrie 2022 şi martie 2023.

Combustibilul ar fi fost necesar pentru a acoperi consumul de pe piaţa azeră astfel încât să permită ţării de la Marea Caspică să-şi ono­reze acordurile de export către Uniune. Cum Azerbaidjanul este condus de un regim descris ca auto­ritar, UE nu poate avea garanţia că gazul azer pe care-l pri­meşte este în totalitate azer. În ecuaţiile exporturilor de gaze ale Turciei, Rusiei şi Azerbaidjanului către UE un rol important îl are Bulgaria, ca ţară de tranzit. Aceasta este legată prin interconectori la reţelele de gaze ale Greciei, României, Serbiei şi Turciei.

Interconectorul cu Serbia a intrat în func­ţiune anul trecut. Cel cu Grecia, vital pentru ca România şi Ungaria să primească gaze furni­zate de Azerbaidjan, a devenit operaţional în toamna anului 2022, după multiple întârzieri. Bulgaria controlează, pentru că trece pe terito­riul său, gazoductul Balkan Stream, o conti­nuare a TurkStream, prin care Rusia exportă gaze în Turcia şi care a fost inaugurat cu exact un an înainte ca armata rusă să invadeze Ucraina.

Prin TurkStream, gazele ruseşti destinate Europei şi Balcanilor ocolesc Ucraina. Rusia încă exportă în Europa printr-un gazoduct care trece pe teritoriul ucrainean, însă este foarte probabil ca livrările vor fi sistate anul viitor pentru că expiră contractul de tranzit. Astfel, Bulgaria are şanse mari să devină principala ţară de tranzit pentru gazele importate din est de UE, inclusiv de România şi Republica Moldova, şi ţările din Balcanii de Vest. (De asemenea, prin Bulgaria pot trece şi impor­turile de gaze naturale lichefiate procesate în terminalele din Grecia.) Aceasta dacă în joc nu intră din nou Azerbaidjanul.

Preşedintele azer Ilham Aliyev a declarat recent că ţara sa a fost abordată de UE şi de Ucraina pentru a furniza gaze prin conductele care trec pe teritoriul ucrainean, aceleaşi prin care Rusia exportă în prezent combustibil. Însă analiştii cred că printr-o astfel de manevră s-ar înlocuit doar numele din acte al gazelor, nu şi provenienţa loc. Prin Ucraina vor curge pentru a ajunge în UE şi Moldova tot gaze ruseşti, dar figurând ca fiind livrate de Azerbaidjan. Acesta nu ar avea materie primă în cantităţi suficiente pentru a înlocui gazul rusesc.

Analiştii atrag atenţia că o astfel de soluţie ar avantaja şi Rusia deoarece în scenariul în care gazele azere chiar vor fi azere, ele vor trebui să treacă şi pe teritoriul rusesc. Europa va rămâne cu o dependenţă de gazul rusesc.

Ministrul turc Bayraktar a menţionat posibilitatea redirecţionării către UE a gazelor azere destinate iniţial Turciei şi înlocuirea lor cu gaze ruseşti adiţionale care să fie vândute pe piaţa turcă. Turcia preferă să-şi extindă exporturile prin Bulgaria, a precizat oficialul. „Toate aceste discuţii au loc fără a cunoaşte capacitatea şi piaţa“, a spus Bayraktar.

El a subliniat limitele actuale ale interconectorului Turcia-Bulgaria, prin unde pot trece doar jumătate din gazele pe care Turcia le poate furniza. Bayraktar a menţionat acordul de vânzare de gaze încheiat anul trecut între Ankara şi Sofia penru importul a 1,5 miliarde de mc de GNL şi reexportarea acestora către vest şi l-a descris ca fiind o soluţie mai flexibilă.

Bulgaria, se pare, caută să renegocieze acordul din cauza costurilor prea mari, plătind aproape 500.000 de dolari pe zi pentru a avea acces la reţeaua turcească de gaze şi propune ca în afacere să intre alături de ea şi un terţ. Preşedintele Aliyev a descris acuzaţiile că ţara sa ar vinde gaze ruseşti ca fiind „fake news“, dar a recunoscut că Azerbaidjanul a cumpărat un miliard de metri cubi de gaz rusesc. Însă a făcut acest lucru când pe pieţele internaţionale preţurile erau foarte ridicate, iar oferta de la Gazprom era mai ieftină.

 
 
 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24