Business Internaţional

Cum va evolua comerţul şi situaţia economică a Uniunii Europene: Până în 2025, exporturile şi importurile dinspre UE către China ar putea creşte cu 20%

Cum va evolua comerţul şi situaţia economică a...

Autor: Tudor Ionescu

03.07.2018, 16:13 114

În următorii şapte ani, comerţul dintre Uniunea Europeană şi China ar putea depăşi 678 de miliarde de euro, cu 106 miliarde de euro mai mult decât acum, arată un raport al Chatham House, The Royal Institute of International Affairs.

Conform raportului, această evoluţie ar putea avea loc în situaţia în care PIB-ul Chinei şi-ar menţine o creştere anuală de 6%, dacă PIB-ul Uniunii Europene ar menţine avansul de 1,7% şi dacă cele două părţi vor implementa cu succes reforme structurale.

Din totalul de 678 de miliarde de euro, 404 miliarde ar constitui importuri chinezeşti din UE, iar 277 de miliarde ar fi totalul exporturilor UE către China.

Chiar şi în situaţia în care rata creşterii economice a Uniunii Europene va fi sub 1,7%, iar reformele Chinei nu vor avea efectul scontat, aşteptările sunt ca până în 2025 comerţul dintre cele două părţi să totalizeze, oricum, 659 de miliarde de euro. Din acest total, importurile de produse chinezeşti în Uniune ar totaliza 393 de miliarde de euro, iar exporturile ar totaliza 271 de miliarde.

În 2017, conform celor mai recente date publicate de Eurostat, comerţul dintre China şi Uniunea Europeană a totalizat 572,8 miliarde de euro, din care importuri de 374,6 miliarde de euro şi exporturi de 198,2 miliarde.

Raportul mai concluzionează şi că în eventualitatea unui acord de liber-schimb între UE şi China, atât exporturile, cât şi importurile dinspre Uniunea Europeană către China ar creşte cu 20%.

Cu toate acestea, anumite dezechilibre comerciale s-ar menţine, precum menţinerea deficitului comercial al Uniunii Europene sau capacitatea redusă de consum a Chinei generată de creşterea economică mai mică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO