Business Internaţional

Cum va evolua PIB-ul celor mai puternice economii de pe planetă în 2015

Cum va evolua PIB-ul celor mai puternice economii de pe...

Autor: Florentina Dragu

04.01.2015, 19:01 1092

În pofida riscului ridicat de recesiune pentru economia Japoniei şi a mai multor state din Europa, precum şi a încetinirii creşterii în China şi a crizei din Rusia, economiştii anticipează că economia SUA îşi va menţine ritmul de creştere în jurul a 3% în acest an, apropriat de nivelul prognozat pentru 2014. Produsul intern brut al SUA a crescut cu 5% în trimestrul al treilea al anului trecut, cel mai rapid avans din ultimii 11 ani, cu mult peste estimarea iniţială de 3,9%.

Creşterea economică se va reflecta în câştiguri consistente, dar nu spectaculoase, pe piaţa de capital, potrivit analiştilor. În 2014, indicele Standard & Poor’s 500 a crescut cu 11,4% faţă de anul anterior, avansul pentru 2015 şi 2016 fiind prognozat să scadă la jumătate.

Analiştii Morgan Stanley estimează că piaţa imobiliară se va redresa în acest an, pe fondul unei creşteri de 10,2% pe segmentul rezidenţial.

În 2014, piaţa de profil a crescut cu 1,8%, avansul fiind limitat de creşterea ratelor pentru împrumuturile imobiliare şi de înăsprirea condiţiilor de creditare, condiţii care vor fi relaxate începând cu acest an.

Deşi rata şomajului se menţine la un nivel ridicat, ritmul angajărilor lunare este preconizat să se păstreze în jurul a 225.000 în următoarele 18 luni, în timp ce creşterea salariilor se va accelera şi va atinge 3,5% până la jumătatea anului 2016, potrivit economiştilor.

Singurul sector care va încetini în 2015 va fi cel energetic, afectat de scăderea preţurilor petrolului.

În ceea ce priveşte statele din Europa, analiştii Morgan Stanley şi Goldman Sachs estimează că economia zonei euro va creşte cu mai puţin de 1% în 2015, Citigroup prognozând cel mai mic avans, de 0,68%.

Germania, cea mai mare economie din Europa, va înregistra o creştere a PIB de numai 1,1% în acest an, faţă de circa 1,5% în 2014, estimează analiştii.

Rusia, al treilea mare partener comercial al zonei euro, este pe cale să intre în recesiune, în contextul în care se confruntă cu dificultăţi în urma sancţiunilor economice din partea statelor din Vest şi a SUA şi a scăderii preţului petrolului. Mai mult, rubla a pierdut peste 60% faţă de dolar anul trecut.

În Asia, Japonia, care a intrat în recesiune în trimestrul al treilea anul trecut, va înregistra o creştere economică modestă în acest an, de numai 1%, în timp ce avansul economic din China este estimat să încetinească la 7%, sau chiar mai mult, pe fondul performanţelor slabe din sectoarele imobiliar şi financiar. Potrivit analiştilor Moody’s, creşterea economică din China va încetini în 2015 la cel mai redus nivel din 1990.

Economiştii apreciază că SUA vor fi izolate de majoritatea problemelor din restul lumii, în principal datorită faptului că exporturile ţării contribuie cu doar 13% la formarea PIB. De asemenea, exporturile companiilor incluse în indicele S&P 500 însumează numai 10% din vânzările totale ale acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO