Business Internaţional

Cum va influenţa pandemia calitatea aerului la nivel mondial

Kiev, 17 ianuarie 2020

Autor: Eduard Ivanovici

06.06.2020, 09:54 195

Unele dintre cele mai populare imagini care au circulat pe internet datorită pandemiei de coronavirus sunt cele care surprind un cer albastru cât se poate de curat, scrie Bloomberg.

Pandemia, care până acum a omorât aproape 400.000 de oameni la nivel mondial, a stârnit tot mai mult dezbaterile cu privire la calitatea aerului pe măsură se studii din Germania, Italia, Marea Britanie şi Statele Unite arată că efectele nefaste exercitate de poluare asupra sănătăţii au alimentat constant numărul de cazuri cu coronavirus.

Epicentrul luptei pentru aer curat se află în mijlocul statului care a raportat primele cazuri de COVID-19: China, principalul poluator şi cea mai mare piaţă auto, ţara care utilizează cea mai mare cantitate de cărbune şi centrul celui mai rapid proces de urbanizare din istorie.

Faptul că autorităţile chineze au pus creşterea economică deasupra oricărui alt aspect de interes public a complicat în mod constant agenda privind crearea unei economii „verzi”. Statul s-a chinuit să reducă producţia energiei electrice pe bază de cărbune şi, pentru a-i ajuta pe producătorii de autoturisme, a amânat înăsprirea controalelor privind emisiile de carbon.

„Va fi un an extrem de greu pentru mediul de lucru din China, dar iniţiativa guvernului de îmbunătăţire a calităţii aerului este tot mai puternică. Oamenii nu vor accepta situaţia în care aerul se va înrăutăţi”, a declarat Xu Jintao, profesor în cadrul Şcolii Naţionale de Dezvoltare a Universităţii din Beijing.

Nivelul de poluare din China a ajuns la nivelurile înregistrate înainte de pandemie, iar Europa se îndreaptă spre un trend similar, arată datele publicate de Centrul de Cercetare asupra Energiei şi Aerului Curat (CREA). Potrivit The Guardian, poluarea cauzează anual cel puţin 8 milioane de decese.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO