Business Internaţional

Cum vad economistii planul de curatare a sectorului financiar

22.09.2008, 21:28 15

Administratia Bush colaboreaza cu Congresul pentru a completa detaliile puzzle-ului ce se concretizeaza in planul ce doreste a prelua datoriile problematice de pe spatele bancilor si institutiilor financiare pentru a stabiliza pietele.

Administratia are putin timp la dispozitie pentru a pune la punct planul, in conditiile in care Congresul are planificat sa isi inceapa vacanta pentru acest an electoral la sfarsitul acestei saptamani. Pe parcursul negocierilor, The New York Times a cerut parerea a trei economisti despre actiunile administratiei.
Steven Schwarcz, profesor de drept in afaceri la Universitatea Duke, este de parere ca "propunerea Trezoreriei de a utiliza banii guvernului pentru a achizitiona titluri de valoare garantate cu ipoteci, detinute de institutiile financiare, ar trebui sa dezamorseze criza financiara, insa costurile pe care aceasta actiune le implica pentru contribuabili sunt mult mai mari decat daca guvernul ar fi actionat cand pietele si-au inceput cursa spre pierzanie". In opinia sa, masura adoptata de Trezorerie la inceputul lunii septembrie, de a achizitiona titluri de valoare emise de Freddie Mac si Fannie Mae, este prima incercare guvernamentala serioasa de a pune capat situatiei grave de pe pietele financiare si nu doar o incercare de a trata simptomele crizei.
Douglas Elmendorf, cercetator la Brookings Institutions din Washington, considera ca "noul plan al Trezoreriei de a stabiliza sistemul financiar si-a pus amprenta puternic asupra pietelor financiare. Cu toate acestea nu s-au oferit foarte multe detalii despre modul de actiune al acestui plan. Trezoreria planuieste sa achizitioneze activele toxice, care sunt de fapt cele ce stau la baza crizei. Cu toate acestea abordarea are o serie de dezavantaje. In primul rand titlurile de valoare sustinute de ipoteci si derivatele acestor titluri sunt instrumente financiare diferite. In al doilea rand cumpararea datoriilor neperformante ar insemna un ajutor acordat companiilor care au realizat cele mai proaste investitii, si in al treilea rand contribuabilii
si-ar asuma riscuri crescute, in conditiile in care castigurile ar fi limitate".
Vincent Reinhart, savant rezident al American Enterprise Institute, a declarat ca "liderii politici recunosc ca pentru a contribui la solutionarea problemelor legate de colapsul pietei imobiliare si de criza financiara ce isi arata coltii este nevoie de mai mult decat de improvizatie. Realitatea cruda este ca timpul este scurt, resursele sunt limitate si multe dintre nevoile urgente ale natiunilor sunt neimplinite. Deoarece fondurile guvernamentale sunt limitate, legislatia ar trebui sa se concentreze pe problemele imediate de pe pietele financiare".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO