Business Internaţional

Cum vede austeritatea şeful băncii centrale din SUA: reducem cheltuielile dar nu "exagerat"

Cum vede austeritatea şeful băncii centrale din SUA: reducem cheltuielile dar nu "exagerat" că strică

Autor: Anca Dumitrescu

14.07.2011, 20:25 551

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, BenBernanke, a avertizat joi Congresul că reducerea exagerată acheltuielilor guvernamentale poate afecta redresarea economică şiaşa fragilă şi a avertizat că intrarea în incapacitate de platăpoate provoca un haos financiar.

"Cer Congresului, care analizează modificarea bugetului, să ţinăcont că redresarea este mai degrabă fragilă, iar reducereadrastică, excesivă, a cheltuielilor, în viitorul apropiat, poateafecta relansarea", a afirmat Bernake în comitetul bancar alSenatului.

Congresul şi Casa Alba se află într-un blocaj al discuţiilorreferitoare la reducerea deficitului bugetar.

Republicanii cer reducerea cu 2.400 de miliarde de dolari acheltuielilor guvernamentale, pentru a accepta în schimb majorarealimitei de îndatorare, în prezent de 14.300 de miliarde dedolari.

Trezoreria a avertizat că de pe 2 august nu va mai putea să îşirespecte toate obligaţiile financiare, în lipsa acordului privindplanul datoriilor.

Bernanke a avertizat din nou în Congres că un default(incapacitate de plată) al Statelor Unite ar fi "o calamitate şi arcrea un şoc financiar extrem de grav, cu efecte nu doar în economiaamericană ci şi la nivel mondial".

El a adăugat că eşecul de a creşte limita de îndatorare ar fi "orană autoprovocată".

Bernanke a reiterat totodată că Fed este pregătită pentru noimăsuri de relaxare monetară, dar că nu a venit încă momentul săfacă acest lucru.

În urma acestei afirmaţii, euro a inversat tendinţa pozitivă,fiind tranzacţionat în scădere cu 0,2%, la 1,4140 dolari peunitate.

Moody's a avertizat miercuri seara că Statele Unite şi-ar puteapierde cel mai ridicat nivel de rating, "AAA", dacă nu esterezolvat blocajul legat de limita datoriilor.

Standard & Poor's (S&P) a avertizat în particularpoliticienii americani şi marile companii că ar putea reduceratingul de credit al Statelor Unite chiar dacă guvernul reuşeştesă-şi plătească datoriile, în cazul în care ar rămâne în urmă, spreexemplu, cu plăţile sociale.

China, principalul creditor străin al SUA, a cerut joiguvernului american să adopte politici responsabile pentru aproteja interesele investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO