Business Internaţional

Cum vor investitorii străini să promoveze turismul în Transilvania

Cum vor investitorii străini să promoveze turismul în...

Autor: Luciana Georgescu

18.09.2014, 16:33 947

Alexander Roy-Chowdhury, un aristocrat ungur născut în Austria depune eforturi pentru promovarea turismului în Transilvania, prin recondiţionarea proprietăţii din Zabola, a familiei contelui Mikes şi crearea de locuri de muncă pentru locuitorii din zonă, scrie Bloomberg.

Roy-Chowdhury a început prin vânzarea de lemn şi a deschis o pensiune, la doar o oră distanţă de mers cu maşina de proprietatea rurală a prinţului Charles din VIscri.

“În ciuda condiţiilor dificile, vrem să provomăm turismul sustenabil şi silvicultura şi să creăm un mediu atractiv pentru tinerii de aici”, a spus aristocratul.

O călătorie în Transilvania, zonă renumită pentru legenda lui Dracula, este mai degrabă o întoarcere în timp, în secolul 19, notează Bloomberg. Aproape la 25 de ani după căderea comismului, aristocraţii din ţări îndepărtate, printre care şi moştenitorul tronului britanic, sunt atraşi de pădurile şi dealurile vălurite ale Transilvaniei pentru a face investiţii pe termen lung într-una dintre cele mai sărace zone ale Uniunii Europene.

„Dezvoltarea infrastructurii şi disponibilitatea forţei de muncă calificate sunt elemente cheie pentru atragere investitorilor în Transilvania, o importată regiune agricolă, care găzduieşte o minoritate maghiară semnificativă”, a spus Neil Shearing, redactor şef la Capital Economics.

 “România pare să redevină competitivă în urma crizei economice, însă marile investiţii tind să se focalizeze în jurul Bucureştiului. România trebuie să prindă din urmă ţările mai dezvoltate, pentru că este unul dintre cele mai sărace state din UE”, a mai declarat Shearing.

Investiţiile străinde directe sunt concentrate pe zona Capitalei şi împrejurimi. Bucureşti a atras circa 61% din totalul investiţiilor din 2012, în timp ce regiunile centrale şi de vest au atras 8% fiecare, potrivit rapoartelor publicate de BNR.

Investiţiile străinde directe “au avut un ritm accelerat în ultimii trei ani” în România, “chiar dacă volumul total de 2 miliarde de euro pe an este doar o portţiune din suma totală atrasă înainte de crize din 2008”, a spus Vlad Muscalu, economist la ING România.

“Oamenii merg în Transilvania pentru zonele naturale neatinse de mâna omului. Interesul prinţului Charles pentru această zona şi prietenia lui cu contele Kalnoky reprezintă un magnet pentru turişti”, a spus Monika Soos, care ajută la administrarea pensiunii recondiţionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO