Business Internaţional

Cum vrea Putin să-şi păstreze puterea în Rusia până în 2036: Kremlinul va organiza tombole lângă secţiile de votare şi pune companiile să mobilizeze angajaţii să iasă la vot

Cum vrea Putin să-şi păstreze puterea în Rusia până...

Autor: Alex Ciutacu

22.06.2020, 12:49 2306

Kremlinul le-a cerut mai multor companii private să lanseze campanii de informare în interiorul organizaţiilor pentru a încuraja angajaţii să meargă la urne pentru a vota o serie de reforme constituţionale ce i-ar permite preşedintelui rus Vladimir Putin să rămână la putere în Rusia până în 2036, conform unor documente citate de Reuters.

Documentele au fost trimite la cel puţin trei mari companii private pentru a le explica reformele şi procedurile de votare angajaţilor. Conform acestora, Kremlinul va organiza tombole lângă secţiile de votare, astfel încât oamenii să fie atraşi de posiblitatea de a câştiga o maşină sau un apartament.

Nu este clar câte companii au primit aceste documente sau dacă firmele deţinute de stat se conformează acestui plan.

Deşi încurajarea populaţiei să iasă la urne este în limitele legii, tombola le va permite comapniilor să verifice care angajaţi au votat şi care nu au votat, întrucât cei care se înscriu la tombolă vor primi un cod QR – ceea ce înseamnă că pot fi urmăriţi.

O prezenţă ridicată la urne ar putea îmbunătăţi şansele ca reformele să treacă, în contextul în care autorităţile organizează votul pe o perioadă de şapte zile, din data de 25 iunie până la 1 iulie, susţinând că vrea să reducă riscul de răspândire a virusului.

Mai mult, Kremlinul ar putea spune că interesul pentru reforme este ridicat, chiar dacă acestea îi aduc lui Putin permisiunea de a mai sta pentru încă două mandate la conducerea Rusiei, dacă este reales. Cadrul constituţional actual îi interzice lui Vladimir Putin să candideze după ce mandatul său se termină în 2024.

Autorităţile au mai încercat astfel de metode pentru a ademeni ruşii la urne, oferind în trecut alimente gratis şi diverse forme de entertainment în apropierea urnelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO