Business Internaţional

Cum vrea să reformeze China Partidul Comunist: mai mulţi copii, mai multe spitale şi preţuri competitive la servicii

Xi Jinping, preşedintele Chinei

Xi Jinping, preşedintele Chinei

Autor: Bogdan Cojocaru

17.11.2013, 15:25 345

Partidul Comunist Chinez a promis că va relaxa mijloacele prin care controlează societatea inclusiv politica “un singur copil” şi că statul va renunţa să mai stabilească preţurile în anumite industrii ca parte a eforturilor agresive de a întări sprijinul pentru conducerea autoritară, scrie Financial Times.

Partidul va permite ca preţurile în sectoare precum apa, energia, transportul şi telecomunicaţiile să fie stabilite de piaţă, se arată în planul de reformă publicat săptămâna trecută. De asemenea, guvernul va explora un sistem care să garanteze tratamentul egal al investitorilor străini în ţara care are a doua economie ca mărime din lume atât timp cât aceştia nu fac afaceri în sectoare strategice precum apărarea.

Documentul, numit “O decizie asupra unor probleme majore privind reforme cuprinzătoare şi profunde”, prevede relaxarea politicii “un singur copil”, care îmbătrâneşte populaţia, şi abolirea notoriului sistem “reabilitare prin muncă”. De acum, li se va permite să aibă doi copii cuplurilor în care doar un părinte este copil unic. Anterior, concesia era făcută doar cuplurilor în care ambii părinţi erau copii unici.

Tot în cadrul reformelor, Beijingul va lua în considerare înfiinţarea unei instanţe speciale care se va ocupa doar de plângerile privind încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, măsură care îi va bucura pe investitorii străini frustraţi de pirateria industrială din China.

Reformele au fost proiectate ca linii călăuzitoare pentru administraţia preşedintelui Xi Jinping, care va fi liderul celei mai populate naţiuni din lume în următorii zece ani.

La adoptarea planului, Xi a vorbit politicienilor despre îngrijorările multor chinezi: locuinţe, siguranţa alimentară, educaţie şi corupţie. “Pentru rezolvarea tuturor acestor probleme, elementul cheie este reforma”, a spus el.

Multe dintre măsurile stabilite vor facilita accesul chinezilor la serviciile publice. Astfel, partidul permite construirea mai multor spitale – o reformă apropiată premierului Li Keqiang, iar admiterea la liceu se va face pe baza notelor şi a testelor.

De asemenea, noile legi facilitează stabilirea migranţilor în oraşele mai mici şi acordă agricultorilor drepturi mai puternice de proprietate. Însă partidul va menţine controlul populaţiei celor mai mari oraşe.

Planul conţine angajamente că vor fi schimbate semnificativ modalităţile în care China este guvernată inclusiv înlăturarea a numeroase licenţe şi aprobări acordate de guvern, dar face limpede că Xi nu ia în considerare reforme politice majore privind sistemul partidului unic.

“Partidul trebuie să consolideze poziţia de lider a Marxismului în sfera ideologiilor şi să ghideze cu mai multă forţă opinia publică”, notează documentul. Acesta sugerează că statul nu va renunţa la controlul economiei.

Companiile de stat vor plăti dividende mai mari statului, iar o parte din capitalul lor va fi transferat fondurilor de pensii gestionate de stat şi investitorilor privaţi, dar dominaţia lor în sectoarele cheie va fi protejată şi se pare că nu sunt prevăzute privatizări la scară largă.

În pofida corupţiei înfloritoare, a ineficienţei şi serviciilor slabe în sectorul de stat, oficialii chinezi se tem de experienţa unor ţări precum Rusia, unde privatizările rapide au dus la concentrarea bogăţiei în mâinile câtorva personaje conectate la clasa politică.

“Dacă ar fi să vindem companiile de stat, cine credeţi că le-ar cumpăra? Ar fi, cu siguranţă, copiii oficialilor de rang înalt şi am avea atunci problema oligarhilor”, a afimat un politician chinez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO