Business Internaţional

Cum ”zboară” păianjenii sute de kilometri fără aripi sau pânze: folosesc câmpuri electromagnetice

Cum ”zboară” păianjenii sute de kilometri fără...

Autor: Răzvan Botea

13.07.2018, 12:33 567

Un studiu recent publicat în jurnalul Current Biology arată că păianjenii folosesc câmpuri electrice naturale pentru a zbura pe distanţe mari, până la sute de kilometri, scrie Huffington Post.

Fenomenul prin care păianjenii pot pluti pe distanţe lungi nu a intrat de curând în atenţia cercetătorilor, însă aceştia din urmă au avut dezbateri prelungite despre modalitatea în care arahnidele realizează acest lucru.

„La începutul secolul 19 au fost aduse argumente despre faptul că păianjenii folosesc câmpuri electrice pentru a se deplasa prin aer, însă contra-argumentele au fost că aceştia folosesc de fapt curenţi de aer. Argumentul cu aerul a rămas în picioare deoarece era mai evident”, a spus Erika Morley, care conduce cercetările noului studiu.  

Cu toate acestea, studiul lui Morley sugerează că electricitatea joacă un rol important. Împreună cu Daniel Roberts, amândoi cercetători ai Universităţii Bristol din Marea Britanie, au pus păianjeni din specia Linyphiid într-o arenă care simulează campurile electrice naturale.

Practic, furtunile cu fulgere crează un circuit electric constant între suprafaţa pământului şi atmosferă, potrivit unui comunicat de presă despre acest studiu. Suprafaţa pământului prezintă sarcini negative, în timp ce atmosfera prezintă sarcini pozitive. Din moment ce pânza de păianjen , atunci când este eliberată, este încărcată electric negativ, aceasta ar putea interacţiona cu câmpul electric negativ al pământului şi astfel să propulseze arahnida, teoretizează unii cercetători.

Morely şi Roberts au descoperit că păianjenii sunt capabili să detecteze câmpurile electrice. Când acestea au fost activate în arena artificială, arahnidele s-au grupat în cel mai înalt punct al spaţiului, iar unii chiar au reuşit să „decoleze” fără  vânt.

Studiul nu sugerează faptul că vântul nu joacă niciun rol în deplasarea aeriană a păianjenilor, dar arată că aceştia pot levita fără ajutorul curenţilor de aer.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO