Business Internaţional

Curentul bio aduce porumbul românesc la loc de cinste în meniul vacilor americane

Curentul bio aduce porumbul românesc la loc de cinste...

Autor: CătăIina Apostoiu

15.04.2016, 00:06 1246

Importurile americane de porumb organic au crescut mai mult de trei ori anul trecut, la 303.645 tone, cea mai mare parte a achiziţiilor făcându-se din România şi din Turcia.

Importurile din ianuarie şi februarie au depăşit de cinci ori nivelul de anul trecut, potrivit Departamentului american pentru Agricultură. Dezvoltarea curentului bio îi obligă pe fermierii din SUA să-şi hrănească animalele cu furaje organice. 

Consumatorii americani şi-au triplat cheltuielile pe alimente organice în ultimul deceniu la peste 35 miliarde de dolari în 2014, potrivit estimărilor industriei, citate de Bloomberg.

În SUA, cererea de cereale speciale pentru hrana vacilor de lapte, porcilor şi găinilor depăşeşte nivelul recoltelor locale, astfel că importatorii profită de aprecierea dolarului şi de marfa ieftină pentru a-şi spori achiziţiile de peste hotare.

Importurile de soia organică, în principal din India şi Ucraina, au avansat cu 45% până la 317.284 de tone, iar în primele două luni ale acestui an au fost de două ori mai mari decât nivelul de acum un an. Valoarea totală a importurilor de porumb şi soia organice a atins 353,5 milioane de dolari anul trecut.

Vânzările de lapte organic s-au triplat din 2007, reprezentând în prezent 5% din piaţa americană a laptelui.

Acest lucru a generat un deficit cronic de cereale furajere la fermele organice. În săptămâna încheiată pe 19 martie, au fost sacrificaţi 420.624 pui organici, o creştere de 22% faţă de anul trecut. În aceeaşi perioadă, producţia săptămânală de ouă a urcat cu 36%. Unele dintre cerealele organice sunt de asemenea folosite în producţia de alimente.

În condiţiile creşterii cererii, preţurile cerealelor organice sunt mai ridicate faţă de cele ale cerealelor convenţionale. Totuşi, cerealele organice încă reprezintă doar o mică parte din oferta de cereale din SUA, iar acest lucru se întâmplă în parte din cauza costurilor asociate cu renunţarea la seminţele modificate genetic, cât şi multora dintre îngrăşămintele şi produsele chimice folosite de majoritatea cultivatorilor.

Randamentele medii ale culturilor organice tind să fie mai scăzute şi există un risc crescut asociat cu dăunătorii, bolile şi buruienile. De asemenea, tranziţia de la culturi convenţionale la culturi organice durează trei ani, timp în care costurile vor fi mai mari, iar cerealele recoltate nu vor atrage preţuri mai mari.

În încercarea de a încuraja culturile organice, Departamentul pentru Agricultură a extins în acest an opţiunile de asigurare a culturilor pentru producătorii care fac această tranziţie.