Business Internaţional

​Cursa contra morţii a început. Prelevarea de sânge de la persoanele tinere, noua soluţie de întinerire? În Silicon Valley, specialiştii lucrează la găsirea modalităţilor pentru a încetini procesul de îmbătrânire

​Cursa contra morţii a început. Prelevarea de sânge...

Autor: Greta Bogdan

09.10.2016, 13:27 363

Ceea ce s-a întâmplat în această vară în Silicon Valley a fost la limita dintre science – fiction şi groază.

Cei mai bogaţi dintre jucătorii economiei digitale ar fi prelevat sânge de la persoane mai tinere, acceptând să plătească chiar şi câteva mii de dolari pentru o singură injecţie, în speranţa că „sângele nou” le-ar întârzia procesul de îmbătrânire şi i-ar menţine sănătoşi pentru cât mai mult timp posibil, scrie publicaţia franceză Les Echos.

Astfel, cei mai bogaţi oameni ai lumii, care deţin averi uriaşe şi bunuri materiale la care ceilalţi nu pot decât să viseze (cum ar fi avioane private cu care se deplasează spre destinaţii exotice), sunt dispuşi să îşi conserve averile pentru a-şi face un cadou ce nu poate fi cumpărat cu bani şi anume: o viaţă mai lungă.

Un articol apărut la începutul lunii august în presa americană despre miliardarul Peter Thiel, cofondator al PayPal şi investitor în reţeaua Facebook, care s-a remarcat prin investiţiile sale în tehnologii ciudate şi revoluţionare, dezvăluie că acesta este interesat de o transfuzie cu un anumit tip de sânge.

Medicul său personal şi directorul filialei medicale al Thiel Capital, Josan Camm, l-au contactat pe fondatorul Ambrosia, o companie de biotehnologie din California, propunându-i o sumă de 8.000 dolari pentru a primi la schimb sânge de la donatori cu vârste mai mici de 25 de ani.

Peter Thiel, pasionat şi de inteligenţa artificială, nemurirea şi construirea unor oraşe plutitoare pe oceane, despre care sustine ca sunt necesare pentru supravietuirea speciei umane, nu este singurul din California dispus să renunţe la o parte din averea sa pentru a-şi încetini procesul de îmbătrânire, a spus Hugo Aguilaniu, directorul de cercetare al unei companii.

Deşi ideea de a primi sânge prin transfuzie de la persoane mai tinere poate părea desprinsă de realitate, specialiştii spun că aceasta se bazează pe rezultate ştiinţifice reale, obţinute după mai multe experimente făcute pe şoareci, încă din 1950. Practic, cele două sisteme de sânge devin unul singur.

Cercetătorii de la Universitatea California au comparat efectele avute de injecţiile repetate (8 într-un interval de 24 de ore) cu plasmă prelevată de la şoareci tineri (în vârstă de 3 luni) şi cu plasmă recoltată de la şoareci în vârstă de 18 luni asupra unei populaţii de animale în vârstă de 18 luni (durata medie de viaţă a unui şoarece este de doi ani).

Rezultate: transfuziile cu „sânge tânăr" au avut ca efect ameliorarea performanţelor cognitive ale şoarecilor testaţi, în ceea ce priveşte capacitatea de memorare şi aceea de învăţare a unor sarcini noi.

Există mai multe laboratoare înscrise în cursa înlocuirii celulelor îmbătrânite. Prestigioasa clinică Mayo din Minnesota este una dintre unităţile care şi-a mobilizat specialişti în acest sens.   Un articol recent din revista Nature arată că distrugerea programată a celulelor îmbătrânite le-a permis şoarecilor pe care s-au făcut experimentele să trăiască cu 25% mai mult faţă de cât ar fi trăit în mod normal. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO