Business Internaţional

Cursa creşterilor economice: cum îşi dopează statele europene PIB-ul cu droguri, prostituţie, alcool ilegal şi cu banii multinaţionalelor din alte state

Cursa creşterilor economice: cum îşi dopează statele...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.02.2018, 20:09 1746

Creşterile puternice ale PIB din Europa de Est sunt criticate pentru că reflectă în principal creşterea cererii interne, un motor care nu oferă siguranţă unei economii nedezvoltate. În ţări din Vest, în ultimii ani la calcularea PIB-ului se iau în considerare venituri ilegale obţinute din vânzarea de droguri şi de alcool, din prostituţie şi venituri rezultate din manevrele pe care le fac multinaţionalele cu banii din alte state. Cu noile calcule, Italia a reuşit să iasă din recesiune, iar Irlanda să crească cu viteze astronomice.

În aprilie 2014, Nigeria a schimbat anul de bază pentru calcularea Produsului Intern Brut, ceea ce a adăugat PIB-ului 90%. Peste noapte, Nigeria a devenit cea mai mare economie africană.

Apoi Italia, Marea Britanie şi Spania au anunţat că vor începe să ia în calcul prostituţia şi vânzările ilegale de droguri la estimarea mărimii economiilor pentru a răspunde astfel noilor cerinţe ale Eurostat. Italia a reuşit în acest fel să iasă din recesiune.

În Germania, cea mai mare economie europeană, prostituţia este legală şi veniturile acestei industrii intră în componenţa PIB, iar în Olanda vânzarea de produse din marijuana nu este interzisă. De aceea Comisia Europeană, în dorinţa de a armoniza metodologiile de calcul, a cerut includerea veniturilor din astfel de activităţi, ilegale în alte state, la evaluarea PIB.  În Italia, veniturile din tranzacţii ilegale au o pondere semnificativă în economie.

Zilele trecute, Franţa, a doua economie ca mărime din zona euro, a anunţat că va începe să includă banii cheltuiţi pe droguri ilegale când calculează mărimea economiei, notează TheLocal.fr. Nu vor fi luate în considerare veniturile din prostituţie.

În 2016, Irlanda şi-a recalculat creşterea economică din anul anterior de la 7,8% la 26,3% - un avans nemaiîntâlnit până atunci în UE. Noile calcule reflectă factori extraordinari din sectorul tehnologiei şi al leasingului de aeronave şi trucuri făcute cu veniturile lor de câteva multinaţionale. Reclasificarea a implicat, printre altele, mutarea unor active de leasing aerian, transferul unor brevete internaţionale şi aşa-numitele tranzacţii de inversiune, în care companii cu sediul fiscal în Irlanda preiau jucători mai mari din alte ţări, ceea ce înseamnă că producţia viitoare şi profiturile sunt încasate în Irlanda, după cum explică The Irish Times. În 2015, gigantul de tehnologie Apple a raportat mutarea unei părţi substanţiale a activelor sale de proprietate intelectuală în contextul unei ofensive internaţionale contra evaziunii fiscale. De asemenea, firma de leasing aerian Aercap şi-a mutat în Irlanda cea mai mare parte din activele sale de 39 de miliarde de euro. Producătorul american de dispozitive medicale s-a mutat în Irlanda în aceeaşi perioadă prin fuziunea cu rivalul Covidien.

Anul trecut, în trimestrul trei, Irlanda a înregistrat o creştere trimestrială de 10,4%, cea mai mare din UE. Irlanda are astfel şanse mari să devină campioana europeană la creştere economică în 2017. Ministerul de finanţe a explicat atunci că o mare parte din creştere provine din faptul că multinaţionalele cu sediul în Irlanda şi-au majorat producţia pe bază de contract în afara acestei ţări, scrie Financial Times. Regulile statistice ale Irlandei prevăd că astfel de activităţi reprezintă stimulul dat exporturilor irlandeze, ceea ce se reflectă în PIB, deşi activitatea economică propriu-zisă are loc în altă parte şi are impact mic sau deloc asupra activităţii interne. Analiştii apreciază că creşterea economică reală a Irlandei este în jur de 4%. 

În Franţa, Ronan Mahieu, director la Institutul naţional de statistică de acolo, a explicat că veniturile din droguri vor majora „doar marginal“ PIB-ul ţării (de 2.200 de miliarde de euro), cu „doar câteva miliarde de euro“.

Eurostat spune că comerţul cu droguri şi prostituţia reflectă tranzacţii comerciale efectuate liber şi de aceea ar trebui integrate în PIB. Evaluarea veniturilor din droguri şi din „activităţi asemănătoare“, cum ar fi traficul de stupefiante, se va baza pe estimările unor specialişti consideraţi suficient de precişi. Institutul de statistică al Franţei a refuzat însă să ia în calcul reţelele de prostituţie deoarece apreciază că nu se poate garanta că prestatorii de servicii sexuale îşi exprimă liber consimţământul pentru activităţile lor.

Banca Italiei estimează valoarea economiei ilegale la 10% din PIB. Economia gri ar echivala cu 17% din PIB. Pentru ţări ca Italia şi Irlanda, creşterea economică ajută la rezolvarea unei probleme grave, cel puţin pe hârtie: datoria raportată la PIB. O datorie mai mică înseamnă costuri mai mici de finanţare pentru guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO