Business Internaţional

Cursa cu obstacole a statelor lumii are ca trofeu cresterea economica

11.09.2003, 00:00 16



Desi guvernul Rusiei se lauda cu o crestere economica de 6,9% in primele opt luni ale anului si vede drumul liber si in viitor, Fondul Monetar International avertizeaza ca economia inecata in petrol ar putea sa-si vada toate castigurile de dupa criza din 1998 evaporandu-se.



Cifrele oficiale ale autoritatilor de la Kremlin arata o crestere economica de 5,9% pentru acest an, insa majoritatea economistilor sunt de parere ca se poate atinge un nivel de 7%.



Ultimele estimari ale Bancii Mondiale indica o crestere economica de 6% in cazul in care pretul petrolului, principalul produs exportat de Rusia, ramane in jur de 26 dolari.



Cu toate acestea, FMI considera ca acest pret are efecte negative asupra mersului economiei. "Se pare ca economia se supraincalzeste din cauza pretului ridicat al petrolului", a declarat intr-o conferinta Goohoon Kwon, reprezentantul FMI la Moscova. Kwon a adaugat ca un pret intre 22 si 23 dolari pe baril ar fi benefic economiei deoarece ar conduce la reducerea inflatiei, fara a incetini cresterea economica.



Dupa criza din 1998, cand pretul petrolului scazuse drastic pana la 11,80 dolari barilul, preturile mondiale ale petrolului au inceput sa urce, economia avand numai de castigat. Cu toate acestea, din cauza ca reformele de stabilizare nu au tinut pasul, mai sunt inca necesare masuri de protejare a bugetului.



La celalalt capat al Europei



Pentru cealalta extrema a Europei, Marea Britanie, economistii previzioneaza o crestere economica semnificativa in al treilea trimestru, impulsionata de relansarea economiei mondiale care are ca efect majorarea cererii pentru bunurile englezesti.



Aceasta opinie se bazeaza in principal pe datele incurajatoare privind situatia balantei comerciale a Marii Britanii. Exporturile engleze au avut performante bune in luna iulie, diferenta dintre importuri si exporturi micsorandu-se. Astfel, o noua diminuare a ratei de dobanda de referinta apare din ce in ce mai putin necesara.



Datele furnizate de Institutul National de Statistica la inceputul acestei saptamani arata o micsorare a deficitului balantei comerciale, de la 4,5 miliarde de lire sterline in iunie la 3,3 miliarde in iulie, cel mai scazut nivel din martie pana in prezent. Totusi, valoarea bunurilor exportate in al doilea trimestru este cu 6% mai mica decat valoarea exporturilor din perioada anterioara.



Zona euro inca mai sufera



Hans Eichel, ministrul de finante al Germaniei, a recunoscut la inceputul acestei saptamani ca exista un mare semn de intrebare in privinta bugetului de anul viitor, deoarece estimarea de 2% pentru cresterea economica este "nesigura".



Prin declaratia sa in fata parlamentului, cu ocazia lansarii unei serii de dezbateri privind planurile fiscale pentru 2004, ministrul aproape ca a admis ca Germania va incalca prevederile din Pactul de stabilitate privind deficitul bugetar, limitat la 3% din PIB.



"Acesta este al cincilea proiect de buget pe care l-am realizat in calitate de ministru de finante, dar este cel mai amenintat de riscuri", a declarat Eichel. "Nu am abandonat tinta de crestere economica, dar va fi dificil de atins", a adaugat el.



Nici Italia nu sta mai bine. Pentru prima data din 1992, economia sa a intrat in recesiune in lunile aprilie, mai si iunie, faptul fiind confirmat de cifrele finale furnizate ieri de institutul de statistica Istat.



Cererea interna slaba, diminuarea exporturilor nete si declinul investitiilor au contribuit la scaderea produsului intern brut cu 0,1% in al doilea trimestru, fata de primul. In cifre anuale, PIB a crescut cu doar 0,3%, exact cat se estimase initial.



Guvernul polonez, in duel cu banca centrala



Bugetul pe 2004 a devenit motiv de cearta intre guvernul Poloniei si banca centrala. Jerzy Hausner, recent numitul ministru de finante, si colegii sai au propus un proiect de buget menit sa stimuleze cresterea economica prin impulsionarea creditului guvernamental.



Deficitul bugetar ar creste de la 4,8% pana la 5,3% din PIB, in ciuda avertismentului dat de banca centrala, condusa de Leszek Balcerowicz, care afirma ca un efect posibil este destabilizarea economiei.



Fiind unul dintre statele care la anul vor adera la Uniunea Europeana si va adopta moneda unica, Polonia si-a luat angajamentul de a indeplini reglementarile de ordin economic, inclusiv cea privind deficitul bugetar.



Japonia, vedeta celui de-al doilea trimestru



Muribunda economie japoneza a inceput sa dea semne ca isi revine, autoritatile guvernamentale anuntand pentru al doilea trimestru o crestere economica de 1%. Ritmul de crestere a economiei a fost revizuit in sens pozitiv de la 0,6% (in iulie), si marcheaza al saselea trimestru cosecutiv de expansiune economica. In cifre anualizate, economia va creste cu 3,9%, fata de cele 2,3 procente estimate initial.



O importanta contributie a avut-o majorarea surplusului contului curent, care a crescut cu 34,6% in iulie fata de anul anterior. Cresterea semnificativa a exporturilor este considerata critica pentru relansarea economiei japoneze, care incearca sa iasa din recesiune.



Cu toate acestea, economistii sunt de parere ca politicile economice promovate de guvern sunt lipsite de forta si ca este prea devreme sa fie siguri ca obstacolele au fost depasite. "Nu exista nici o indoiala ca economia se reface; cred insa ca cifrele supraestimeaza aceasta tendinta", spune Toshikimi Kaneki, economist la Sumitomo Trust and Banking.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO