Business Internaţional

Cursa independenţei energetice: Polonia se uită spre energia nucleară pentru a se îndepărta de combustibilii fosili

Cursa independenţei energetice: Polonia se uită spre...

Autor: Valeriu Dănilă

29.12.2022, 17:00 426

Două proiecte separate de centrale atomice sunt în derulare într-o ţară care se baza în mod tradiţional pe combustibili fosili, scrie Financial Times.

După decenii de încercări nereuşite de a genera energie nucleară în Polonia, Varşovia a demarat două proiecte separate pentru a construi centrale atomice cu parteneri străini.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a anunţat în octombrie că Westinghouse din SUA va construi o centrală nucleară în Polonia, KHNP din Coreea de Sud semnând o scrisoare de intenţie cu guvernul său zile mai târziu pentru o instalaţie nucleară separată.

Varşovia a intrat brusc într-un proces nuclear excesiv, ca parte a eforturilor sale de a-şi garanta independenţa energetică faţă de Rusia. Polonia s-a confruntat cu creşterea costurilor energiei, care au împins inflaţia la un nivel maxim în 25 de ani, începând cu momentul invaziei Ruse în Ucraina.

Alte ţări adoptă, de asemenea, energia nucleară ca răspuns la agresiunea Rusiei, adăugând o dimensiune de securitate naţională promovării energiei nucleare ca sursă de energie cu emisii zero. Marea Britanie intenţionează să înceapă lucrările la opt reactoare până în 2030, în timp ce Germania şi Belgia au prelungit recent durata de viaţă a unor reactoare dincolo de datele iniţiale de oprire după schimbarea politicii.

„Observăm o schimbare vastă în mentalitatea poloneză şi europeană cu privire la energia nucleară”, a spus Adam Juszczak, expert în energie la Institutul Economic Polonez. „Toată lumea este acum pe deplin conştientă că trebuie să înlocuim combustibilii fosili, în special ceea ce am importat din Rusia”.

Energia nucleară a fost o ambiţie zădărnicită a Poloniei încă de la începutul anilor 1970, când guvernul său comunist de atunci a ales o locaţie pentru prima sa centrală nucleară. Construcţia fabricii din Żarnowiec, proiectată de sovietici, a început în 1982, dar a fost abandonată din cauza unui deficit de finanţare şi a protestelor care au urmat dezastrului de la Cernobîl din 1986 în Ucraina vecină. După prăbuşirea Uniunii Sovietice, diferiţi lideri polonezi au făcut angajamente neîndeplinite de a reporni programul nuclear.

În schimb, alte foste naţiuni comuniste au construit reactoare nucleare şi acum adaugă mai multe. Slovacia, unde primul reactor a început să funcţioneze în urmă cu 50 de ani, termină construcţia unei a treia unităţi la uzina Mochovce. În august, guvernul Ungariei a acordat companiei ruse Rosatom aprobarea de a construi două noi reactoare la uzina sa din Paks.

„Având experienţă în energia nucleară timp de 60 de ani, ştiu că această decizie ar fi trebuit luată cu mult timp în urmă”, a spus Andrzej Strupczewski, profesor veteran la Centrul Naţional de Cercetare Nucleară din Polonia. „Toţi cei din jurul nostru au centrale nucleare.”

Cele mai mari partide politice ale Poloniei sunt în favoarea energiei nucleare, la fel ca majoritatea alegătorilor, care acum se îngrijorează mai mult de creşterea facturilor la energie decât de siguranţa nucleară, potrivit sondajelor de opinie.

În funcţie de câte reactoare sunt construite, energia nucleară ar trebui să asigure 25-40% din producţia de energie a Poloniei în 20 de ani, potrivit Institutului Economic Polonez.

Cu toate acestea, înaintea alegerilor parlamentare din toamna anului viitor, impulsul către energia nucleară a fost criticat ca fiind un „PR stunt” de către ecologisti. „Programul nuclear al Poloniei are o istorie lungă de termene nerespectate”, a declarat Paweł Szypulski, director de program la Greenpeace Polonia, care a susţinut că planul guvernului urmărea pur şi simplu să arate că „sunt capabili să controleze criza energetică”.

El a îndemnat administraţia Morawiecki să caute, în schimb, energia eoliană şi să nu „reţină tehnologiile verzi care ar putea decarboniza rapid economia noastră”. Cărbunele generează 70% din producţia de energie electrică a Poloniei.

Proiectele nucleare ale Poloniei se confruntă cu provocări semnificative, în special în ceea ce priveşte finanţarea. Varşovia încearcă să convingă Westinghouse să preia un pachet de acţiuni semnificativ în noua fabrică. Coreenii intră într-un parteneriat complicat cu miliardarul polonez Zygmunt Solorz-Zak, ale cărui active includ radiodifuzorul Polsat.

Pariind pe doi parteneri străini diferiţi, Polonia s-a expus şi ea rivalităţii lor. Westinghouse a intentat un proces în SUA în octombrie, argumentând că coreenii au folosit tehnologie proprietară americană care putea fi exportată doar cu aprobarea Westinghouse.

EDF din Franţa a fost printre cei care au pierdut în Polonia. Unii experţi cred că Westinghouse a beneficiat de relaţia puternică a Washingtonului cu un guvern polonez care, în schimb, s-a certat cu Franţa şi cu alţi parteneri din UE dacă Polonia trebuie să-şi reformeze sistemul judiciar în schimbul fondurilor de recuperare post covid.

Liderul partidului de guvernare „Lege şi Justiţie” din Polonia, Jarosław Kaczyński, a declarat recent că ar putea vorbi cu Franţa despre energia nucleară doar dacă Franţa ar recunoaşte că obiecţile aduse statului de drept din Polonia este „o minciună nesăbuită”.

Având în vedere că proiectele nucleare suferă adesea întârzieri şi depăşiri de costuri, Polonia a dezvăluit „planuri foarte ambiţioase, în special pentru o ţară care nu are experienţă în construirea de centrale nucleare moderne şi nici nu are personal instruit”, a declarat Marcin Jaskólski, cercetător în domeniul energiei nucleare de la Universitatea de tehnologie din Gdansk.

Oricare ar fi provocarea, energia nucleară era acum un „must-have” pentru ţară, a spus Beata Daszynska-Muzyczka, preşedintele băncii poloneze de dezvoltare BGK. „Este vorba despre capacitatea Poloniei de a creşte şi de a oferi afacerilor care investesc aici o sursă de energie stabilă, curată şi ieftină.”

Guvernul pretinde, de asemenea, că energia nucleară este un angajament clar de a opri încălzirea globală, o problemă care se afla anterior mai jos pe lista de priorităţi pentru ţară. Sub presiunea UE de a îndeplini obiectivul „carbon neutru” până în 2050, guvernul polonez a negociat anul trecut cu industria sa minieră să închidă toate minele de cărbune până în 2049.

Dar în oraşul Choczewo din nordul Poloniei, care se aşteaptă să găzduiască uzina Westinghouse, există sentimente amestecate.

Sylwia Garska-Chmarycz, un bucătar local, a spus că salută locurile de muncă pe care le-ar crea o fabrică, precum şi alegerea unei tehnologii americane „mult mai avansate” decât orice a avut în vedere Polonia anterior.

Dar proprietara companiei de turism, Jolanta Zwierzchowska, care a organizat proteste împotriva proiectului nuclear, nu a fost convinsă. „Dacă uzina este construită aici, nu vor veni turişti”, a spus ea.

Pentru Wiesław Gębka, primarul oraşului Choczewo, accentul ar trebui să se pună pe beneficiile economice, chiar dacă a spus, de asemenea, că înţelege temerile locuitorilor cu privire la turism şi impactul asupra mediului.

Singura certitudine cu privire la sosirea energiei nucleare, a spus el, este că „o revoluţie este pe cale să lovească”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO