Business Internaţional

Cursa tehnologizării: Cum plănuieşte China să depăşească Statele Unite în dezvoltarea noilor tehnologii

Cursa tehnologizării: Cum plănuieşte China să...

Autor: Alex Ciutacu

08.11.2017, 16:19 412

Guvernul Chinei pariază puternic pe sectoare precum inteligenţa artificială, autovehicule electrice şi cip-uri de computer, pompând sume uriaşe pentru a deveni campionii mondiali ai domeniului hi-tech, arată CNN.

Preşedintele Donald Trump a lansat o investigaţie, acuzând chinezii de furt al proprietăţii intelectuale la începutul anului. Dar experţii spun că această mutare este doar un răspuns la pariurile uriaşe pe care le face China în privinţa tehnologiilor viitorului, precum o investiţie anunţată în urmă cu două luni, de 150 de miliarde de dolari în industria de inteligenţă artificială.

Companiile vestice şi-au prezentat deja îngrijorarea cu privire la planurile Chinei, avertizând că acest program de inteligenţă artificială le-ar putea da chinezilor un avans considerabil în această industrie. Analiştii cer Statelor Unite să investească mai mult în cercetare şi dezvoltare pentru a putea rămâne la acelaşi nivel.

Preşedintele rus Vladimir Putin a prezis recent că oricine va reuşi să preia frâiele dezvoltării inteligenţei artificiale, „va deveni conducătorul lumii”.

China doreşte să devină acel lider. De aceea a prezentat planul de a deveni o superputere în acest domeniu până în 2030.

Această industrie, primeşte în China „mult mai multă susţinere din partea guvernului decât în orice alt stat”, spune John Choi, analist pentru Daiwa Capital Markets. „Nivelul de finanţare este incredibil. Nici măcar nu se compară cu celelalte state”.

Statul chinez furnizează resurse în dezvoltarea de înregistrare video inteligentă. Acest sector dezvoltă camere smart care  pot detecta tipare neobişnuite şi să le semnaleze către autorităţi.

Acestă tehnologie va ajuta Partidul Comunist aflat la putere în China să ocolească legile legate de supravegherea populaţiei pentru a aduna tone de filmări pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale.

În numele siguranţei publice, guvernul chinez „va avea camere în fiecare colţişor care vor putea urmări fiecare mişcare, obiect sau persoană pentru a construi baze de date imense pentru a antrena inteligenţa artificială” spune Chwee Kan Chua, liderul cercetătorilor de la firma de cercetare IDC.

Avântul nu vine doar din partea sectorului public. La fel ca şi rivalii din Statele Unite, giganţii din domeniul tech ai Chinei precum Alibaba, Baidu şi Tencent investesc masiv în inteligenţă artificială şi dezvoltă centre de cercetare în Statele Unite.

În privinţa autovehiculelor electrice, China este cea mai mare piaţă de desfacere pentru ele ca şi produs, mulţumită subvenţiilor generoase date de guvern. De aceea, Tesla este nerăbdătoare să construiască o fabrică de producţie în China.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO