Business Internaţional

Curtea Europeană de Justiţie a decis soarta uriaşului Google: Compania este obligată să şteargă „urmele” tuturor utilizatorilor din Europa

Curtea Europeană de Justiţie a decis soarta uriaşului...

Autor: Iulian Tenchiu

29.09.2019, 10:02 194

În contextul deciziei luate de cea mai inaltă instanţă a Europei în 2014, Google ar fi trebuit să ştreargă toate informaţiile neconcordante care apar în căutările web. Totuşi,  prin prisma hotărârii adoptate marţi de aceeaşi instituţie, gigantul american va fi obligat să şteargă informaţiile irelevante doar la nivel european, nu şi global aşa cum se dorea anterior, scrie Business Insider.

În mai 2014, Curtea Europeană de Justiţie a decis că oamenii pot cere motoarelor de căutare, precum Google sau Bing (de la Microsoft) să şteargă informaţiile irelevante din căutările web care cuprind numele oamenilor, numind aceasta ”dreptul de a fi uitat”.

În 2015, Autoritatea de protecţie a datelor din Franţa a cerut gigantului tehnologic american să elimine din listele globale de căutare paginile care conţin informaţii false sau dăunătoare despre o persoană. Google a refuzat să se supună ordinului venit din partea statului francez, iar de atunci cele două părţi se află într-un continuu conflict.

Pe de o parte, suporterii dreptului de a fi uitat sau dreptului de a fi şters susţin că această politică reprezintă un instrument important pentru protecţia utilizatorilor în mediul online. Pe de cealaltă, Google se apără şi argumemtează că implementarea acestei politici la scară globală ar putea afecta libertatea de exprimare, mai scrie Business Insider.

„Din 2014, am făcut eforturi importante pentru a pune în aplicare dreptul de  a fi uitat la nivel europea n şi pentru a atinge un echilibru palpabil între dreptul oamenilor de accesare a informaţiei şi confidenţialitate” a declarat Peter Fleischer, unul din consilierii de confidenţialitate ai Google.

Acesta nu este singura luptă pe care a purtat-o Google cu statul francez. În ianuarie, compania a fost  amendată e Autoritatea de protecţie a datelor din Franţa cu 50 mil. euro pentru încălcarea noului regulament european pentru protecţia datelor scrie Financial Times.

Amenda din ianuarie este printre primele sancţiuni aplicate pa baza GDPR-ului, care a intrat în vigoare în 2018 în toate ţările membre ale Uniunii Europene.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO