Business Internaţional

Cutremur de proporţii la WhatsApp: Hackerii se pot „juca” cu mesajele utilizatorilor din cauza unor erori ale aplicaţiei

Cutremur de proporţii la WhatsApp: Hackerii se pot...

Autor: Iulian Tenchiu

08.08.2019, 17:14 720

O companie din domeniul cibersecurităţii a descoperit o serie de erori în aplicaţia WhatsApp. Din cauza defecţiunilor hackerii pot să intercepteze şi manipuleze mesajele utilizatorilor. Mai mult, aceştia pot chiar schimba identitatea expeditorului şi pot edita textul mesajelor trimise, scrie Business Insider.

Din cauza acelor erori, „agresorii” cibernetici pot „să creeze şi să răspândească dezinformarea prin intermediul unor surse pe care utilizatorii aplicaţiei le consideră demne de încredere” a declarat compania israeliană Check Point Research, care oferă servicii de securitate pentru reţelele de calculatoare, firma care a descoperit problema aplicaţiei WhatsApp.

Check Point a modificat algoritmul de criptare WhatsApp şi a decriptat ulterior datele, pentru a putea identifica parametrii datelor trimise pe versiunea web a aplicaţiei şi parametrii datelor de pe versiunea destinată smartphone-ului.

 „WhatsApp este cel mai popular serviciu de mesagerie instantanee din lume. Problemele de securitate găsite în aplicaţie sunt într-adevăr serioase, pentru că ar putea duce la situaţia în care participanţii la conversaţii de grup sunt induşi în eroare prin mesaje false. Acest lucru nu înseamnă, însă, că oamenii nu ar trebui să mai folosească WhatsApp, deoarece, chiar dacă bug-urile de securitate sunt periculoase, ele pot fi întâlnite în orice tip de software. Cu toate acestea, utilizatorii ar trebui să fie foarte atenţi atunci când participă la conversaţii de grup. În caz de îndoială, confirmaţi identitatea autorului într-un mesaj privat. Recomandăm utilizatorilor să urmărească lansarea actualizărilor WhatsApp şi să descarce imediat noile versiuni, pentru a fi în siguranţă", a spus Victor Chebyshev, cercetător în securitate la Kaspersky.

WhatsApp este o aplicaţie aflată sub umbrela Facebook şi are peste 1,5 miliarde de utilizatori la nivel global, fiind totodată folosită în 180 de ţări din întreaga lume. Potrivit companiei israeliene, un utilizator obişnuit intră pe aplicaţie de 23 de ori pe zi, iar pentru că numărul de accesări este atât de mare, hackerii pot oricând să răspândească zvonuri false, fake news sau să transforme utilizatorii în victimele unei excrocherii, mai notează Business Insider.

Facebook s-a ocupat deja de una dintre erori (cea mai mică dintre ele) însă alte două continuă să pericliteze siguranţa utilizatorilor de WhatsApp. Există două probleme principale ale aplicaţiei, astfel hackerii se pot folosi de funcţia „quote” a WhatsApp, pentru a schimba identitatea expeditorului, iar prin intermediul unei altei erori a aplicaţiei, care nu este legată de o funcţie WhatsApp, hackerii pot modifica textul mesajelor.

Nu este prima oară când hackerii atacă WhatsApp. Un atac cibernetic a avut loc în luna mai, iar atunci aceşti profesionişti au instalat un program de spyware pe un număr încă necunoscut de smartphoneuri. Odată cu instalarea programului hackerii au avut acces la datele de locaţie ale utilizatorilor şi la mesajele lor private.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO